Skip to Content

Sójové mlieko

Je pozoruhodné, že vôbec existuje semeno nejakej rastliny, ktoré keď je rozdrtené a povarené s vodou má takú vysokú podobnosť so život poskytujúcim mliekom, ktoré sa tvorí v telách cicavcov určeným na kojenie ich mláďat. Táto obdivuhodná rastlina je sója.

Porovnanie výživných látok sójového a kravského mlieka vychádza priaznivo pre sójové mlieko. Sójové mlieko pripravené tak, aby malo rovnaký pomer vody ako kravské mlieko (t.j. 88,6%) má o 51% viac bielkovín, o 16% menej uhľovodanov, o 12% menej kalórií a o 24% menej tuku. Zároveň obsahuje 15 krát viac železa, celú radu dôležitých B vitamínov a žiadny cholesterol. A nakoniec obsahuje len 1/10 množstva nebezpečných poľnohospodárskych chemikálií v porovnaní s kravským mliekom.

Má relatívne málo vápnika, len 18% kravského mlieka, preto sa sójové mlieko často obohacuje vápnikom vo vhodnej forme, keď sa používa na výživu kojencov. Najbohatším zdrojom vápnika je semeno sezamu (6 krát viac ako kravské mlieko). Ak pridáme do šálky sójového mlieka 1 až 2 lyžice tahinu (sezamového masla) dostaneme ideálny nápoj pre deti.

V krajinách s tradičnou výrobou sójového mlieka je jeho cena o polovinu až dve tretiny nižšia ako cena kravského mlieka, a je pravidelnou súčasťou ich raňajok. Šálka horúceho sójového mlieka s lyžicou medu a štipkou morskej soli sa považuje za zdroj sily a energie.

Sójové mlieko je zároveň považované za liečivú potravu. Japonskí lekári ho predpisujú pri cukrovke, srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, kornatení ciev, chudokrvnosti. Ďalej na posilnenie tráviaceho systému, proti chronickému krvácaniu z nosa, nehojacim sa pomliaždeninám a na prípady chorôb súvisiacich z nedostatkom vitamínov.

V Japonsku sa všeobecne vie, že sójové mlieko je zdravé, že dáva pokožke prirodzený lesk, vlasom vracia tmavú farbu, podporuje tvorbu materského mlieka a zlepšuje jeho kvalitu. Dávno postrehli, že ľudia zamestnaní pri výrobe sójového mlieka a tofu majú sviežu a zdravú farbu tváre.

 

ZLOŽENIE 100 G  SÓJOVÉHO, KRAVSKÉHO A MATERSKÉHO MLIEKA

Obsahové látky

Jednotka

Sójové mlieko

Kravské mlieko

Materské mlieko

voda

g

88,60

88,60

88,60

bielkoviny

g

4,40

2,90

1,40

energia

kcal

52,00

59,00

62,00

energia

kj

218,00

247,00

260,00

tuky

g

2,50

3,30

3,10

sacharidy

g

3,80

4,50

7,20

Minerálne látky (popol)

g

0,62

0,70

0,20

vápnik

mg

18,50

100,00

35,00

sodík

mg

2,50

36,00

15,00

fosfor

mg

60,30

90,00

25,00

železo

mg

1,50

0,10

0,20

thiamín (B1)

mg

0,04

0,04

0,02

riboflavín (B2)

mg

0,02

0,15

0,03

niacín

mg

0,62

0,20

0,20

 

 

Výroba sójového mlieka z celých sójových bôbov

 

S pomocou elektrického mixéra možno za menej ako 20 minút pripraviť vynikajúce sójové mlieko.

Toto chutné sójové mlieko obsahuje asi 3,7% bielkovín (v porovnaní s 3,3% bielkovín v kravskom mlieku). Tu predstavená metóda, ktorá bola vyvinutá na Cornellovej univerzite, je rýchlejšia a jednoduchšia ako tradičné metódy a deaktivuje sójový enzým lipoxygenézu, čím hotové sójové mlieko dostane skôr chuť podobnú kravskému mlieku. Potrebné kuchynské náčinie je obvykle k dispozícii v každej domácnosti. Ideálny je mixér so sklenenou alebo nerezovou nádobou. kto používa nádobu mixéra z umelej hmoty (alebo mäsový mlynček, či odšťavovač), ktorá neznesie vriacu vodu, postupuje podľa prvej obmeny (viď ďalej za bodom č. 5).

Upozornenie: nepoužívajte sójové bôby staršie ako jeden rok, z ktorých dostávame husté múčnaté mlieko, ktoré upcháva látku, cez ktorú ho lisujeme.

 

1,5 šálky sójových bôbov /275 g/ 3-krát prepláchnuť a nechať odkvapkať. Namočiť pri izbovej teplote na dobu asi 10 hodín v 4 až 6 šálkach vody. Potom bôby zliať a dôkladne opláchnuť.

12 šálok (približne 3 litre) vody (vriacej)

 

  1. 12 šálok vody (asi 3 litre) vlejeme do veľkého hrnca, alebo kotlíka a privedieme do varu. Ďalší hlboký 6 až 8 l hrniec postavíme do kuchynského dresu, doň dáme pevné sito, na ktoré položíme navlhčené lisovacie vrecko. Vrecko má rozmer 38 x 38 cm a má byť z hrubo tkaného ľanového plátna; postačí však aj hrubo tkaná utierka rozmeru 60 x 60 cm. Namočené bôby rozdelíme do troch rovnako veľkých častí (po 1 1/3 šálky).
  2. Aby sme predhriali mixér, naplníme ho 2 až 3 šálkami vriacej vody (asi 0,5 až 0,75 litra), ktorú v ňom necháme 1 min stáť a vylejeme preč. 1 časť bôbov a 2 šálky vody (asi 0,5 litra) dáme do mixéra a na najvyššej rýchlosti mixujeme asi 1 minútu. Kašu vylejeme do lisovacieho vrecka, alebo utierky. Zostávajúce 2 časti bôbov rovnako rozmixujeme s 2 šálkami vriacej vody a dáme do vrecka. Zvyšok kaše z mixéra vypláchneme ¼ šálky vriacej vody a tiež vlejeme do vrecka.
  3. Vrecko potom zakrútime a pohárom, alebo miagačom na zemiaky viackrát oproti situ lisujeme, aby sme vytlačili čo najviac sójového mlieka. Pevný zbytok (okaru) zosypeme do jedného rohu vrecka a znovu zakrútime a vytláčame. Potom vrecko na site doširoka roztvoríme, okaru trochu pomiešame , potom ju prelejeme 2,5 šálkami vriacej vody (asi 0,6 litra) a premiešame. Vrecko znovu uzatvoríme a opäť vytláčame. Hrniec so sójovým mliekom postavíme na šporák. Okaru odložíme a ďalej použijeme pri varení. (Alebo aby sme získali ešte ½ šálky mlieka, roztvoríme vrecko, okaru necháme 5 minút vychladnúť, potom vrecko znovu uzavrieme a zvyšné mlieko vytlačíme rukami. Poznámka: pri lisovaní sójového mlieka sa dobre osvedčila aj metóda, kedy hneď vytláčame horúcu kašu vo vrecku, alebo v utierke rukami keď použijeme hrubšie gumené rukavice a krútením a tlačením vytláčame sójové mlieko.
  4. Sójové mlieko na strednom plameni za stáleho miešania (ľahko sa usadzuje a pripaľuje) privedieme do varu. Akonáhle sa mlieko spení alebo začne vrieť, stiahneme plameň a necháme asi 7 minút variť. Hrniec odstavíme z plameňa. Mlieko možno tiež 30 minút variť prikryté vo vodnom kúpeli.
  5. Získaných 7,5 šálok sójového mlieka (asi 1,75 litra) možno podávať hneď horúce. Ak má mlieko chutnať ešte krémovejšie, sladšie a aromatickejšie a menej po sójových bôboch a viac ako kravské mlieko, treba ho v prikrytom hrnci schladiť v tečúcej vode počas 10 až 15 minút. Týmto rýchlym schladením sa zvýši jeho trvanlivosť. Sójové mlieko naplníme do čistých, alebo sterilizovaných fliaš a pevne uzatvoríme. V chladničke vydrží čerstvé tak 3 až 6 dní; v mrazničke má takmer neobmedzenú trvanlivosť.
  6. Použitú lisovaciu látku nezabudnime dobre vyplákať a vždy vyvariť, inak sa postupne stane nepriepustnou a tvrdou.

 

Obmeny

q       Rozomletie bez vriacej vody: V prípade ak použijeme mixér s nádobou z umelej hmoty, ktorá neznáša vriacu vodu, namiesto nej môžeme použiť horúcu vodu, ale vriacu vodu potom použijeme na koniec do okary.

V prípade ak použijete odšťavovač (tlakový) alebo mäsový mlynček, rozomeľte bôby bez vody; vmiešajte do rozomletých bôbov 6 šálok vriacej vody a nechajte ich 2 až 3 minúty stáť. Vypláchnite potom mlynček alebo odšťavovač ¼ šálky vriacej vody, naplňte lisovacie vrecko kašou a pokračujte ďalej podľa bodu 3.

q       Husté domáce sójové mlieko (3,5 šálok): Namočíme len 1 šálku sójových bôbov. Po namočení ich zlejeme a rozdelíme na dve rovnaké časti a každú časť mixujeme s 1 ¾ šálkou vriacej vody. Mixér vypláchneme ¼ šálky vriacej vody. Sójové mlieko vytlačíme v lisovacom vrecku, potom okaru prelejeme ½ šálkou vriacej vody a opäť vytlačíme.

Toto mlieko využijeme na prípravu hodvábneho tofu alebo juby. Alebo ho použijeme ako smotanu pri varení.

q       Výdatné sójové mlieko: v bode 3 okaru prelejeme 3,5 až 4,5 šálkami vriacej vody. Dostaneme 8,5 až 9,5 šálok trochu redšieho, ale ešte dobrého sójového mlieka.

 

Našich 7,5 šálok sójového mlieka môžeme podľa chuti zjemniť jednou z nasledujúcich chuťových variácií (hneď na začiatku je uvedený jeden z najobľúbenejších receptov):

q       Medovo-vanilkové sójové mlieko: 2 ½ PL medu, ¼ KL extraktu vanilky a štipka soli; dobre premiešať.

q       Husté krémové sójové mlieko: K niektorej z chuťových variácií dodatočne pridáme 2 až 3 PL rastlinného oleja; dobre rozmiešame v mixéri na vyššej rýchlosti, aby sa olej dobre rozptýlil. Aby sme dostali ešte hustejšie mlieko, pridáme ešte ¼ KL lecitínového granulátu.

q       Sójové mlieko s práškom svätojánskeho chleba a medom: (Prášok svätojánskeho chleba, nazývaný tiež karob, je zdravý potravinový doplnok chuťovo a farebne podobný kakau, ktorý však nemá jeho dráždivé účinky). K mlieku pridáme 4 PL medu, štipku soli a podľa chuti ¼ KL vanilkového extraktu. Keď je mlieko vychladené, vmiešame doň pomocou metličky na sneh 2 ½ až 4 KL karobového alebo kakaového prášku, ktorý sme pred tým rozmiešali v troške vychladeného sójového mlieka.

q       Sójové mlieko s obilnou, moka alebo normálnou kávou: Do medovo-vanilkového mlieka (viď vpredu) vmiešame 2 až 3 PL granulovanej obilnej, moka alebo normálnej kávy.

q       Sezamové sójové mlieko (bohaté na vápnik): Do medovo-vanilkového alebo krémovo-hustého sójového mlieka vmiešame 5 až 8 PL tahinu (je to vlastne sezamové maslo pripravené pomletím sezamového semena), ktorý obsahuje veľa vápnika. Alebo necháme mlieko vychladiť a pridáme 1 KL kalciumlaktátu.

q       Ďalšie možnosti: Jahody, strúhaný koreň zázvoru, škorica a aníz, orechové maslo, žĺtok alebo celé vajíčko, maslo alebo strúhaný kokos.

 

Sójovo-mliečne produkty

 

Sojogurt                                                                                                                      0,6 litra

 

Sójový jogurt je možné pripraviť rýchlejšie a jednoduchšie ako jogurt z kravského mlieka, pričom potrebujeme menej štartovacej látky. Hoci je ho možné, oproti mliečnemu jogurtu, nechať dozrievať aj bez inkubátora pri izbovej teplote, predsa s inkubátorom ide príprava  rýchlejšie a dosiahnuté výsledky sú lepšie. Počas fermentácie produkujú v štartéri obsiahnuté kyslo-mliečne baktérie (lactobacillus) mliečne kyseliny, ktoré zapríčinia zrazenie bielkovín; v mnohých kultúrach sú okrem toho obsiahnuté baktérie streptococus thermophilus. Kto by nechcel ako štartér použiť normálny jogurt, môže si v Reformhausoch v Rakúsku zadovážiť čisté laktobacilové kultúry, tiež špeciálne určené pre sójové mlieko.

Pretože sojogurt chutí trochu kyslejšie ako normálny jogurt, zvykne sa dosládzať. Ak je inkubačný čas prikrátky nemôže sa rozvinúť typicky trpkastá chuť jogurtu;  keď ho necháme stáť pridlho, jogurt bude kyslý, zrazí sa a oddelí sa husté mlieko od srvátky. Najlepšie je ho inkubovať 4 až 5 hodín pri teplote 40°C.

 

2 šálky domáceho sójového mlieka (prednostne krémovo-husté sójové mlieko, viď hore)

1 PL medu alebo prírodného javorového sirupu, či sladinky

1 ½ KL jogurtu alebo čistej štartovacej laktobacilovej kultúry

 

Sójové mlieko necháme ochladnúť na 45° a pridáme med (alebo chladné sójové mlieko zohrejeme na 45°). Tenkú kožu, juba , vytvorenú na povrchu mlieka odstránime a odložíme (je chutná s niekoľkými kvapkami sójovej omáčky). Do mlieka zamiešame štartér a naočkovaným mliekom naplníme jeden, alebo viacej čistých (lepšie sterilizovaných) pohárov , ktoré prikryjeme. Pri teplote 40° necháme dozrievať 4 až 8 hodín (po 4 hodinách skonrolujeme; niektoré štartéry, ktoré nie sú tak dobre prispôsobené na sójové mlieko, môžu vyžadovať až 25 hodín), pri 37° 12 až 14 hodín, alebo pri izbovej teplote 21° 14 až 18 hodín. Jogurt je hotový, keď sa ľahko a čisto oddeľuje od stien, keď sa pohár trochu nakloní. Niekoľko polievkových lyžíc si z tohto jogurtu odložíme a nabudúce ho použijeme ako štartér.

 

Obmeny

 

q       Ovocný jogurt: Spolu s medom do sójového mlieka zamiešame zavárané ovocie; obzvlášť chutné sú jahody a broskyne.

q       Zahustený sojogurt: Občas sa môže prihodiť, že sa na povrchu jogurtu oddelí trochu srvátky; aby sme tomuto zabránili, rozpustíme 2 ¼ KL vločiek agar-agaru (želatínová látka získaná z červených morských rias) v troške horúcej vody a zamiešame ich ako stabilizátor do horúceho sójového mlieka. (Väčšina predávaných sort jogurtu je spevnených želatínou.)

q       Osviežujúci jogurtový nápoj: Sojogurt a ľadovú vodu rozmixujeme v rovnakom pomere.

q       Sojogurtový šejk: Sojogurt a trochu ľadu s malinami, čučoriedkami, jahodami, broskyňami, melónom alebo kúskami banánu rozmixujeme v mixéri.

 

Kefír zo sójového mlieka                                                                                                       1 liter

 

Kefír je mliečny fermentovaný nápoj, výdatnej, hustej konzistencie a trpko-sladkastej chuti, niekedy ľahko zapenený. Udomácnil sa v Rusku a na ďalekom Východe. Kefírový štartér obsahuje symbiotické spojenie rôznych kyslo-mliečnych baktérií (lactobacillus) a kvasiniek, ktoré fermentujú mliečny cukor. Pri originálnom štartéri sa pridržujte návodu na prípravu, ale skráťte inkubačný čas o 20%. Pri použití hotového kefíru ako štartéru postupujte podobne ako pri popise jogurtového mlieka.

 

 

Použité miery

 

1PL = 3KL = 15 ml

1 šálka = 18PL = 236 ml

1 šálka suchých sójových bôbov = 185 g

 

PL - polievková lyžica

KL - kávová lyžica

 

Podľa zahraničných materiálov a z praxe spracoval                        F.Žilinek.                                                                                                                             20.4.2008

Komentáre

Voľby prehliadania komentárov

Vyberte si, ako chcete zobrazovať komentáre a kliknite na "Uložiť zmeny".

RE: prístroj na výrobu mlieka

Frederika sa pýta 10.3.2010 v komentári k RK: Zdravím, našla prístroj na výrobu sójového/ryžového/atď mlieka od "VEGANZA" a "SOYABELLA". Počiatočné náklady sú celkom vysoké, avšak navrátia sa. Domáca výroba tiež možná, avšak aj celkom pracná, však. Aký je na to tvoj názor, Viktor? Myslíš, že mlieko bude kvalitné, výživné? Odpoveď: Zaradil som Tvoj komentár tu, k receptu na domácu, kuchynskú výrobu sójového mlieka. Mám náhodou kvalitnú, americkú kanvicu na výrobu sójového mlieka "SoyaPower". Kúpil som si ju, skôr kvôli tomu, aby som takýto prístroj otestoval a porovnal jeho výhody a nevýhody oproti ručnej výrobe. Vo firme Pelia stál v máji 2007, 4890,- SK (162,-€). Má veľmi solídny vzhľad i prevedenie a vyzretú konštrukciu. Pôsobí oveľa solídnejším dojmom ako Veganza a Soyabella. Pri výrobe mlieka som zistil, že 100 g namočených sójových bôbov, ktoré sa v prístroji spracovávajú s 1,5 litrom vody, dáva pomerne vodnaté mlieko, nie príliš vhodné na výrobu jogurtov. Pri ručnej výrobe, v popise v tomto článku, je na 100 g bôbov použité len 0,772 litra vody, teda polovica ako pri kanvici. Korešpondoval som ohľadom toho s americkým výrobcom, aby mi poslal zloženie sójového mlieka, ktoré jeho prístroj vyrába. Odmietol pod rôznymi výhovorkami, ako že nemá, že testy sú drahé a pod. Ale dôvod bol zaiste ten, že by vyšlo najavo, že jeho mlieko je o polovicu slabšie oproti štandardne udávaným hodnotám, čo by bola negatívna reklama, ktorej sa každý výrobca snaží, za každú cenu, vyhnúť. Dalo by sa to potom ľahko porovnať, tabuľka obsahových látok štandardne robeného mlieka je aj v tomto článku. Zaujímavé je, že na vlas rovnako som pochodil aj v Nemecku u firmy Veganza. Výroba sójového mlieka kanvicou trvá 15 minút a dostaneme 1,5 l riedkeho mlieka. Ručná výroba podľa tohto návodu trvá asi 20 min a dostaneme asi 1,8 l pravého, hustého sójového mlieka vhodného na všetky použitia. Po zoznámení sa s prístrojom som dospel k záveru, že sójové mlieko z týchto sofistikovaných kanvíc je určite vhodné pre tých, ktorí si chcú robiť mlieko na koktaily, na obilné kaše, na pečenie a varenie, nie na jogurty, a pri tom uprednostňujú robenie jednoduchých vecí zložitými prístrojmi. Ak by mal niekto záujem, tento veľmi málo používaný prístroj, SoyaPower, môžem odpredať.

Nefermentovaná sója 2

tiež nie som jeho bezvýhradným stúpencom, ale napr. jeho kniha "Návod na prežitie pre muža" je myslím užitočná. Čo sa týka sóje, by som ešte upozornil na svetoznámich výskumníkov v oblasti výskumu rakoviny, Richarda Béliveaua a Denisa Gingrasa, ktorí vo svojej knihe "Výživa ako zbraň proti rakovine" venujú hneď jednu z prvých kapitol významu sóje, ktorá obsahuje izoflavóny (genisteín, diadzeín a glyciteín), ktoré majú nápadnú podobnosť so skupinou ženských hormónov -estrogánov a preto sa označujú aj ako fytoestrogény. Konzumáciu sóje, na základe mnohých štúdií, považujú ako jednu z troch potravín, zodpovedných za to, že vo viacerých ázijských krajinách je u obyvateľstva výskyt rakoviny prsníka a prostaty 20x nižší, ako na Západe. Zvyšné dve látky sú zelený (sypaný) čaj a kurkuma (ku ktorej, z hľadiska markantného zvýšenia jej účinnosti, je treba vždy použiť aj trochu mletého čierneho korenia). Priemerný denný príjem sóje v akejkoľvek podobe je v Japonsku 65 g, v Číne 140 g a na Západe menej ako 1g! Konzumuje sa ako surové, nezrelé bôby, sušené pražené bôby, miso, sójová omáčka, tofu, sójová múka. Tofu v Číne používajú už od prvých storočí pred Kr a hojne ho konzumujú v mnohorakej úprave hlavne s ryžou, rovnako ako aj v Japonsku. Pritom Japonsko je známe svojim najvyšším priemerným vekom na svete. Autori uvádzajú tiež, že tí adventisti 7. dňa v Amerike, ktorí denne vypijú aspoň jednu šálku sójového mlieka, majú o 70% nižší výskyt rakoviny prostaty. Ale pozor na sójové mlieka vyrobené z izolovaných sójových proteínov a kombinovaných s inými prísadami, čítať etiketu! To, že sú niektoré protichodné názory na sóju je spôsobené hlavne tým, že na Západe namiesto priamej konzumácie prospešných sójových potravín predpisujú lekári komerčné doplnky výživy obohatené izoflavónmi, extrahovanými zo sóje, a to ešte značne prevyšujúcimi množstvá, ktoré by sme prijali konzumáciou prirodzených sójových potravín. Ku konci kapitoly uvádzajú autori, že najlepší výskum o zdravotnej prospešnosti sóje urobili samotní obyvatelia Ázie počas niekoľkých tisícročí. Výsledky ktoré získali sú pozoruhodné!

Nefermentovaná sója

Ano, hneď som si prečítal tie materiály, "B17 + NO" Soja, ale to je vysoká hra, do ktorej celkom nevidíme, kde sa snažia novinári, poplatní mliekárenskej loby, rafinovane zdiskreditovať tofu a sójové nápoje, ako veľmi silnú konkurenciu. Kto mal trochu do činenia s podnikaním a obchodom, ľahko to pochopí. O nejakej pravde a čestnosti sa tu nedá hovoriť, všetko sa môže použiť. V tých materiáloch sú hrôzostrašné veci len o takom tofu, pritom u Japoncov v minulosti, aj teraz to bola podstatná zložka stravy a keby to bola pravda, už dávno by Japonsko vymrelo. V tých uvedených linkoch som sa tiež dopracoval k tomu, že je to len práca novinárov, snažiacich sa zdiskreditovať sóju. Pre vyváženejší názor navštívte stránku Bukovského: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=34 alebo http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=346

dakujem za link, ale

dakujem za link, ale Bukovského informacie su casto selektivne. nejako mi nesedi jeho pristup, aj ked sa s casti snazi.

je nefermentovana soja zdraviu prospesna ???

http://eutrofia.sk/?q=node/330
Obrázok používateľa Ondrej

Iný pohľad na sojové mlieko

Novorozeně potřebuje mateřské mléko. Jestliže není k dispozici, přichází v úvahu mléko kozí, které je mu svým chemickým složením nejvíc podobné. Nesmí být ovšem pasterizované a nemělo by se ohřívat na vyšší teplotu než 36 °C. Po prvních třech nebo čtyřech týdnech se k němu může přidat čerstvě připravená šťáva z karotky. Začne se čtvrtinou šťávy a třemi čtvrtinami mléka a podíl štávy se zvolna zvětšuje. Tento postup se osvědčil. Sójové mléko a jiná rostlinná mléka přišla v posledních letech do módy. Protože neobsahují žádné živočišné substance, považují se za dobrou náhradu zvířecího mléka. Sójové výrobky mají však v lidském zažívacím ústrojí kyselinotvorný účinek, přestože při pokusech v laboratoři lze dosáhnout alkalickou reakci. Následující srovnání sójového mléka s mlékem mateřským a kravským je velmi poučné. Mateřské mléko obsahuje 87% vody, kravské mléko skoro také, zatím co sójové mléko má jen 10% vody. Tím, že se při výrobě přidá k sójovému mléku voda, nepřemění se na vodu organicky vázanou. Mateřské mléko obsahuje asi 1,5% bílkovin, kravské mléko 3,5% a sójové mléko víc jak 33%. Uhlohydrátů ve formě přírodních cukrů je v mateřském mléce 6%, v kravském mléce skoro 5%, kdežto sójové mléko je složeno z více než 33% škrobových sacharidů. Mateřské mléko obsahuje 4% tuku, kravské 3% až 4% a sójové mléko skoro 17%. Jestliže srovnáme chemické složení mateřského mléka se sójovým, zjistíme, že druhé má o 170% víc fosforu a o 400% víc síry. Oba tyto prvky jsou kyselinotvorné. Naproti tomu obsahuje mateřské mléko o 3500% víc chlóru - čisticího prostředku - než mléko sójové. Tyto faktory jsou velmi důležité, jestliže uvážíme, že mnoho duševních chorob, neurastenií, sklony k abnormálnímu sexu a jiné poruchy nervového systému jsou hlavně zaviněny nevyváženým poměrem těchto prvků v potravě. Nedostatek chlóru v sójovém mléku má velký vliv na žaludeční šťávy a může vést k nedostatku kyseliny sírové. Tento nedostatek může dále způsobit poruchy složení a aktivity krve. Jestliže byl sójový prášek nebo mléko vystaveno nadměrnému horku, nejsou prvky v něm obsažené již organické. Nakonec můžeme říct, že jestliže dítě nechce nebo nemůže pít mléko, je nejlepší dát mu rozmanité čerstvé syrové ovocné a zeleninové šťávy, abychom dodali jeho tělu všechny potřebné minerálie, chemické prvky, vitaminy, hormony, kalorie a aminokyseliny, které potřebuje. Jestliže jsou šťávy správně připravené - čerstvě vytlačené, z čerstvého ovoce a zeleniny dobré kvality - bude mít dítě silné, zdravé, vitální a proti chorobám značně odolné tělo. Protože dítě roste, můžeme šťávy doplnit jemně strouhanou syrovou zeleninou a ovocem. (z knihy Dr. Norman W. Walker: Zdraví a salát http://www.sk2.goo.cz/download/index.htm )

Iný pohľad, - korekcia.

Iste, túto vysoko odbornú polemiku nerozriešime. MUDr. Igor Bukovský vo svojej knihe "Vegetariánske dieťa" udáva celú radu rastlinných mliek vhodných ako náhrada za materské mlieko. Taktiež v mnohých iných materiáloch, kde sa udáva napr. výnimočnosť špaldového mlieka pre kojencov. Mňa však zaujali v príspevku, na ktorý reagujem, úplne nesprávne údaje obsahu sójového mlieka. To čo sa tu udáva nie je obsah živín v sójovom mlieku, ale ich obsah v samotných sójových bôboch, čo je zrejme veľký rozdiel a kojenca asi samotnými sójovými bôbmi nebudeme kŕmiť. Preto podľa http://www.soymilkmaker.com/nutrient.html je obsah v sójovom mlieku: bielkovín - 2,75% a nie 33% uhľovodanov - 1,8% a nie 33% tuk - 1,8% a nie 17% voda - 93% a nie 10% bez ohľadu na jej viazanosť fosfor o 100% viac a nie 170% Porovnávacie údaje o chlóre a síre som žiaľ nenašiel. Hustotu sójového mlieka je však možno pri výrobe variovať podľa pomeru vody a suchých bôbov od 15:1 pri konvici Soyapower, do 8:1 v návode v tomto článku. Naviac ho môžeme obohacovať rôznym prídavkom sezamu, slnečnicových jadier, lúpaného ovsa, jačmeňa a celozrnnej ryže pri samotnej výrobe. Na hore uvedenej americkej stránke sa dostanete k rôznym štúdiám a článkom o prospešnosti sójových bôbov a výrobkov z nich pre zdravie a prevenciu a liečenie rôznych chorôb.
Obrázok používateľa Ondrej

chut

Sojove mlieko som robil podla navodu, ale vobec mi nechuti, je tam citit silnu sojovu chut... Skusil som aj iny sposob, a to ze som najprv sojove boby najprv chvilu povaril a potom som ich mixoval a dalej uz podla navodu. Chut v tomto pripade bola trochu ina, myslim ze trochu lepsia, no aj tak je to dost divoke. Poradte ako tu chut zmenit?

Chuť sójového mlieka.

Sójové mlieko má špecifickú chuť, ktorá vadí len zo začiatku a po pár razoch si na ňu zvykneme, maximálne po 10 dňoch si zvykneme na novú potravinu. Kto nie je zvyknutý na kravské mlieko, jeho chuť by mu tiež veľmi prekážala. Napriek tomu, aby sa strukovinová chuť sójového mlieka odstránila, po vylisovaní sa varí 7 minút na miernom plameni, čo je tiež dôležité z iných hľadísk. Ďalej sa táto chuť redukuje, keď mlieko potom rýchlo neprikryté vychladíme napr. vo vodnom kúpili alebo ho len neprikryté necháme voľne vychladnúť.
Obrázok používateľa Ondrej

ine hladiska

Zaujimalo by ma z akych inych hladisk sa musi varit 7 minut na miernom plameni sojove mlieko. Chut mlieka by sa mozno dala zmenit este odstranenim supiek pred mixovanim, je to mozno pracne ale moze to pomoct. Vyskusam to.

Iné hľadiská

pre krátke varenie vylisovaného mlieka je redukovanie inhibítorov proteázy, ktoré by pôsobili negatívne na účinnosť tráviaceho enzýmu tripsínu. Na druhej strane však tieto zostatkové inhibítory pôsobia aj pozitívne v prevencii proti rakovine. Pri výrobe sójového mlieka sa aj tradične vždy varila buď rozdrtená, vodou rozriedená kaša surových sójových bôbov pred lisovaním alebo potom hotové mlieko, pretože sa zistilo, že takto ošetrené mlieko je chutnejšie a ľahšie stráviteľné. Odstránenie šupiek sa pri výrobe mlieka nepoužíva, používa sa len pri výrobe fermentovaných produktov z celých bôbov ako tempehu, natta a sójovej pasty - misa. Na zlepšenie chuti sójového mlieka možno tiež pridať trošku morskej soli a obilnej sladinky.

konvica na výrobu sójového mlieka

Na stránke www.pelia.sk je konvica na výrobu sójového mlieka. Jej cena je trochu vyššia, ale nie je jeho výroba takouto formou jednoduchšia?

Konvica je užitočný typ,

ktorá by mala revolučne uľahčiť prípravu sójového mlieka v domácnosti, pretože pri štandardnej výrobe je obyčajne kuchyňa hore nohami. Preto ho aj robím len veľmi zriedkavo. Pozrel som si recenzie a ohlasy v angličtine, sú veľmi pozitívne, dá sa dostať za 120 až 170 US $. Vážne uvažujem o jej kúpe, čím by som robil sójové mlieko, ale aj iné mlieka, pravidelne. Ďakujem za typ, uprednostnil by som typ SoyaPower a odkazujem na recenziu: http://www.realfoodliving.com/soyapower.htm.

Výborný článok

Sójové bôby pred mixovaním vždy zalievam vriacou vodou a teraz to mám aj vedecky potvrdené, že je to tak lepšie. Skúšal som robiť aj sójový jogurt, ale chuťou som bol sklamaný. (Nechutí mi však ani jogurt z normálneho mlieka.) Ešte by bolo dobré spomenúť, aby pri výrobe sójového kefíru nikto nepoužil kefírovú hubu, ale len hotový kefír alebo štartér. V sójovom mlieku táto huba neprežije. Po prefiltrovaní kefíru alebo jogurtu cez kávový filter sa dá získať výborný mäkký syr, vhodný ako základ na pomazánky. ivo