Skip to Content

Okara II. (recepty)

Soté z okary a zeleniny pre 3 osoby

 

Toto jedlo, ktoré sa v japonských tržniciach a lahôdkach predáva hotové a v dobrých reštauráciách sa pripravuje na objednávku, je tam najobľúbenejšie zo všetkých jedál pripravovaných z okary. Vo väčšine receptov sa ako hlavné prísady používajú zemiaky, cestoviny konnyaku, huby šitake, cibuľa a fritované tofu, avšak rovnako dobre sa hodí takmer ktorákoľvek iná zelenina. Toto jedlo je najchutnejšie keď sa nechá vychladnúť na izbovú teplotu. Podáva sa ako vedľajšie jedlo.

2 lyžice oleja (ak možno, z polovice sezamový)

1/2 mrkvy, nakrájaná na paličky veľkosti zápaliek

2 cibule alebo mladé cibuľky nakrájané na tenké kolieska

1 šálka okary, dobre natlačenej

1 1/2 šálky vody, mäsového alebo zeleninového vývaru

1 až 1 1/2 lyžice medu

3 lyžice sójovej omáčky

1 lyžica sake alebo bieleho vína

Rozpálenú panvicu alebo wok vymastíme olejom. Mrkvu 2 minúty opražíme, potom pridáme kolieska cibule a opražíme ich do sklovita. Pridáme ostatné prísady, premiešame a privedieme do varu. Pri občasnom miešaní varíme na slabom plameni po dobu 10 až 15 minút, pokiaľ sa všetka tekutina neodparí. Odložíme z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Ak chceme chuť ešte vylepšiť, vložíme na noc alebo minimálne na 5 hodín do chladničky.

Sójová saláma pre 3 osoby

 

Táto príprava, ktorá bola vyvinutá na farme v Tennessee, chutí prekvapujúco podobne ako saláma, alebo párky. V prípade, že máte veľký tlakový hrniec, môžete množstvo prísad zdvojnásobiť. Túto sójovú salámu možno pripraviť aj v rúre.

1 1/2 šálky okary

3/4 šálky celozrnnej pšeničnej múky

2 lyžice sójovej omáčky

1 lyžička horčice

1/2 lyžičky soli

1/4 lyžičky oregana

1 malý roztlačený strúčok cesnaku alebo 1/8 lyžičky cesnakového prášku

1 štipku čierneho korenia

1 až 5 lyžíc kravského alebo sójového mlieka, alebo vody

Všetky prísady, s výnimkou mlieka alebo vody, spolu premiešame a potom pridáme len toľko tekutiny, aby vzniklo stredne husté cesto.

Formy podlhovastého tvaru (konzervové plechovky, ohňovzdorné poháre alebo šálky, alebo tiež nejakú ohňovzdornú misu) vymastíme olejom. Naplníme cestom, hladko zarovnáme a zakryjeme alobalom. Do tlakového hrnca nalejeme vodu do výšky asi 2 cm, formy postavíme dovnútra a varíme pod tlakom asi 45 minút. Alebo formičky postavíme na plech naplnený vodou a pečieme v rúre asi 30 minút. Formy vyberieme, necháme ochladnúť, kým cesto nestuhne. Potom ich vyklopíme, salámu nakrájame na kolieska a na panvici s dostatkom oleja opražíme z obidvoch strán. Servírujeme podľa priania ochutenú sójovou omáčkou, kečupom a / alebo horčicou. Hodí sa tiež na obložené chlebíčky. Kvôli zmene možno cesto okoreniť troškou feniklu, kayenského korenia, bylinkovou soľou, medom alebo inak.

Namiesto nakrájania na kolieska a opraženia možno salámu tiež použiť ako paštétu alebo pomazánku.

Okaraburger pre 4 osoby

 

1 šálka okary

1/2 šálky celozrnnej pšeničnej múky

1 roztrepané vajce

1/4 šálky jemne pokrájanej cibule

1/4 šálky nastrúhanej mrkvy

1 strúčik jemne nakrájaného alebo roztlačeného cesnaku

1 lyžica sójovej omáčky

1/4 lyžičky karí korenia

1 štipka čierneho korenia

olej na fritovanie

Všetky zložky, okrem oleja, dobre premiešame a formujeme frikadely. Zohrejeme olej na fritovanie na 150 °C; vložíme frikadely a fritujeme ich kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Necháme ich krátko odkvapkať na nejakom savom papieri a podávame ich horúce, pokropené troškou sójovej omáčky. Alebo ich položíme na polku veľkej žemle, ozdobíme a ochutíme rôznymi koreninami a prílohami a podávame. Alebo môžeme servírovať k celozrnnej ryži.

Obmena

Okara šištičky: predchádzajúce zloženie doplníme o 6 lyžíc (sójového) mlieka a jedno vajce; dobre prepracujeme. Masu naberáme lyžicou a necháme skĺznuť do horúceho oleja a fritujeme. Malé kúsočky cesta, ktoré plávajú v oleji, znovu zamiešame do cesta. Chutia vynikajúco s tofu majonézou. Výdatnosť: 12 až 14 šišiek.

Čapáty s okarou 8 kusov

 

1 1/4 šálky celozrnnej pšeničnej múky

1/2 šálky okary, dobre natlačenej

1/2 lyžičky soli

2 lyžice vody

1 lyžica oleja (nie nutné)

Rúru predhrejeme na 175°C. 1 šálku múky a ostatné zložky vo veľkej mise dobre premiešame. Asi 5 minút hnetieme aby sme dostali dobré hladké cesto. Cesto rozdelíme na 8 dielov a na doske poprášenej múkou každý diel rozvaľkáme na tenkú placku o priemere asi 15 cm. Placky rozdelíme na veľké plechy na pečenie a pečieme 5 až 10 minút, kým nezhnednú. Necháme ich aspoň 5 minút ochladnúť, čím sa stanú pekne chrumkavé. Podávame s hubovou omáčkou, maslom alebo s tofu pomazánkou, alebo tiež ako podklad pre šalát alebo obilné jedlo.

Na prípravu puri toto cesto pre čapáty rozvaľkáme na trochu menšie placky a fritujeme v oleji horúcom 175°C. Po asi 30 sekundách obrátime a fritujeme ďalej, kým sa nenafúknu a nedostanú zlato žltú farbu.

Okaru môžeme použiť tiež na prípravu oblátok, kukuričných koláčov, paštét a všetkých druhov chleba z kynutého cesta. Vezmite 2 diely múky na 1 diel dobre natlačenej okary.

Okarové krokety 10 kusov

 

1 šálka bešemelovej omáčky, okoreniť jednou lyžičkou soli

2 lyžičky oleja

1/2 jemne nakrájanej cibule

2 lyžice strúhanej mrkvy

1 šálka okary

1/4 šálky celozrnnej pšeničnej múky

1 roztrepané vajce

2/3 šálky strúhanky

olej na fritovanie

Pripravíme si bielu omáčku a dáme ju bokom aby vychladla. Zohrejeme panvicu a potrieme ju olejom. Pridáme cibuľu a mrkvu a 4 až 5 minút oprážame. Spolu s okarou vmiešame do omáčky; dobre premiešame. Z tejto masy formujeme na prst hrubé rolky, poprášime múkou, ponoríme do vajíčka a obalíme v strúhanke; necháme trochu zaschnúť.

Olej na fritovanie zohrejeme a kroketky v ňom pekne do zlato hneda vypražíme. Servírujeme horúce alebo studené. Podľa želania podávame k nim tatársku omáčku z tofu alebo krémovú tofu omáčku.

Okarová granola 1 1/2 šálky

Toto je náš najobľúbenejší recept z okary. Zlato hnedá, chrumkavá a príjemne sladká, má podobnú orieškovú vôňu ako pražené pšeničné klíčky, namiesto ktorých slúži ako vynikajúca náhrada. Je vhodné, urobiť hneď väčšie množstvo a uchovávať ju vo vzduchotesne uzavretom sklenenom pohári.

2 šálky okary

4 až 5 lyžíc surového cukru alebo medu

2 lyžice oleja

1 lyžica vanilky

1/8 lyžičky soli

Rúru zohrejeme na 175°C. Všetky zložky dobre premiešame, dáme na hlboký plech na pečenie a pri občasnom miešaní pražíme 50 až 60 minút, kým všetko nie je pekne zlato hnedé, drobivé a aromaticky nevonia. Pripravujeme s hrozienkami alebo čerstvým ovocím a podávame s mliekom (vyskúšajte so sójovým mliekom, ktoré bolo vytlačené z okary). Vynikajúco sa hodí k posýpaniu (sójového) jogurtu, ako zásoba na cestu alebo ako náhrada strúhanky na posýpanie nákypov. Podávame malé množstvá, pretože značne nabobtná.

Na vylepšenie môžete pridať 1/4 šálky z nasledujúcich prísad: hrozienka, strúhaný kokos, pražené slnečnicové semienka alebo jadrá pínií, posekané mandle alebo vlašské orechy, nadrobno nakrájané ďatle alebo sušené marhule a / alebo pražené sezamové semienka alebo pšeničné klíčky. Tieto prísady primiešajte 5 minút pred koncom procesu praženia. Túto granolu môžeme použiť vo väčšine receptov, kde sa vyžaduje bežná granola.

Praženica s okarou pre 3 osoby

 

3 vajcia

1/2 šálky mlieka

1 štipka čierneho korenia

1/2 šálky okary, dobre natlačenej

1 1/2 lyžice masla

Prvé štyri zložky našľaháme v mise a na koniec vmiešame okaru. Na panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme vaječno-okarovú zmes a za občasného miešania pečieme na silnejšom plameni asi 3 minúty pokým nezhustne, avšak nestane sa suchým.

Celozrnná omeleta s okarou 10 kúskov

 

1 1/4 šálky celozrnnej pšeničnej múky

1 lyžica prášku do pečiva

1 lyžička soli

1 1/3 šálky mlieka

1/4 šálky oleja

2 lyžice medu

1/2 lyžičky extraktu vanilky

3 oddelené vajíčka

3/4 šálky okary, len slabo natlačenej

Prvé tri zložky zmiešame a preosejeme. V druhej nádobe zmiešame mlieko, olej, med, vanilku a vaječné žĺtka, dobre premiešame a potom primiešame okaru. Z bielok našľaháme sneh. Suché zložky pomaly vmiešame do tekutých súčastí, primiešame sneh. Cesto, ako pri omelete, dáme na ľahko naolejovanú panvicu a z oboch strán opečieme do zlato hneda. Podávame s maslom a medom alebo javorovým sirupom.

Zemiakové dolky s okarou pre 5 osôb

1 šálka nahrubo postrúhaných zemiakov

2/3 šálky okary

3 roztrepané vajcia

1 lyžička soli

1 1/2 lyžice jemne nakrájanej cibule

1 1/2 lyžice celozrnnej pšeničnej múky

olej na fritovanie

jablčný mušt, alebo maslo

Postrúhané zemiaky zabalíme do handry a vyžmýkame, takže značnú časť šťavy odstránime. Suchú zemiakovú hmotu vo vhodnej mise dobre spolu premiešame s ďalšími piatimi zložkami. Formujeme koláčiky hrúbky prsta a pečieme v dobre vymastenej panvici z obidvoch strán do zlato žlta. Podávame horúce s kúskami masla, alebo s jablkovým muštom.

Chutné bábovčičky z jačmennej múky a okary 12 kúskov

1 3/4 šálky jačmennej múky

2 lyžičky prášku do pečiva

1/4 lyžičky soli

1 1/4 šálky mlieka

1/4 šálky medu

1/4 šálky oleja

1/4 lyžičky extraktu vanilky

3/4 šálky okary, ľahko natlačenej

Rúru predhrejeme na 200°C. Jačmennú múku za stáleho miešania opražíme na ťažkej panvici, pokým nie je dobre opečená a nevonia. Krátko necháme ochladnúť a potom zmiešame s práškom do pečiva a soľou. S ďalšími štyrmi zložkami dobre premiešame v ďalšej mise a potom k tomu primiešame okaru. Potom opatrne vmiešame do mokrých zložiek suché prísady. Cesto dáme vo výške asi 2 cm do foriem pre bábovčičky, ktoré sme tenko vymastili olejom, a pečieme asi 35 minút, kým malé koláčiky pekne nezhnednú. Vyklopíme ich na nejakú mriežku a pred servírovaním necháme dobre vychladnúť.

Okarový tempeh pre 5 osôb

 

Toto je v Indonézii najobľúbenejšie jedlo z okary. V tomto prípade sa najlepšie hodí hrubozrná, silno vytlačená okara, pretože zaručuje dobré prúdenie vzduchu počas fermentácie a poskytuje ľahký, vysokohodnotný výrobok.

2 1/2 šálky dobre vytlačenej okary

2 lyžičky octu

1/2 lyžičky tempehového štartéru (rhizopus oligosporus - spóry pliesne) alebo 1/4 šálky jemne nakrájaného čerstvého tempehu

Okaru dáme do predhriatého paráku a varíme ju v pare 20 minút. Naparenú okaru rozprestrieme na trojitú vrstvu kuchynského papiera (alebo na čistý podnos) a necháme ochladnúť asi na 30°C. Pridáme ocot a štartér a 3 minúty premiešavame. Potom rozložíme na plech na pečenie, alebo niečo podobné, na hrúbku 1 až 2 cm a prikryjeme alobalom, ktorý sme pred tým ihlou perforovali s roztečou 1 cm. Necháme dozrievať pri teplote 31°C po dobu 22 až 26 hodín. Nakrájame na tenké pásy a fritujeme alebo pečieme. Pokvapkáme sójovou omáčkou a podávame.

Okarový zákusok - soufflé pre 4 osoby

3 oddelené vajcia

1/2 šálky okary

2 lyžice medu

1/4 lyžičky vanilkového extraktu

1 lyžica oleja

1 štipka soli

2 lyžice hrozienok (nie povinné)

Rúru predhrejeme na 200°C. Utrieme žĺtok a zmiešame s ďalšími 5 alebo 6 zložkami. Z bielka ušľaháme pevný sneh a opatrne ho primiešame do zmesi. Naplníme ňou mierne naolejovanú formu a pečieme asi 30 minút, až je soufflé pekne upečené.

Okarové šišky asi 10 kusov

 

2/3 šálky okary, dobre natlačenej

2/3 šálky múky

1 roztrepané vajce

1 1/2 lyžičky prášku do pečiva

1/2 lyžičky soli

1/4 šálky hrozienok

3 až 6 lyžíc hnedého cukru

1/2 lyžičky škorice

olej na fritovanie

Prvých 8 zložiek dáme do vhodnej misy a vymiesime cesto. Na doske poprášenej múkou cesto rozvaľkáme, rozdelíme ho asi na 10 častí, z ktorých formujeme šišky. Olej na fritovanie zohrejeme (180°C), vložíme doňho šišky a pečieme ich pekne do zlato hneda.

Šišky budú ľahšie, ak okaru jemne opražíme, predtým než ju zmiešame s 1/2 šálkou múky a s 1 až 2 vajíčkami.

Placky z  arašidového masla s okarou 20 kusov

1/4 šálky masla

1/4 šálky preosiateho hnedého cukru

1 roztrepané vajce

1/2 šálky arašidového masla

1/4 lyžičky soli

1/4 lyžičky natronu

3/4 šálky okary, môže byť aj ľahko opražená

1/4 lyžičky vanilky

Rúru predhrejeme na 190°C. Vymiešame maslo na penu, pridáme cukor, potom vmiešame zostávajúce prísady. Z cesta formujeme malé placky, ktoré kladieme na plech jemne potretý olejom. Pečieme asi 15 minút, dokiaľ placky pekne nezhnednú.

Obmeny

  • Namiesto arašidového masla použijeme 1/2 šálky kinakového masla a hore uvedené prísady doplníme 1/2 šálkou strúhaného kokosu.

  • Vylúčime soľ a vanilku. Arašidové maslo nahradíme 1 šálkou bieleho misa a k zvyšným prísadám pridáme 6 lyžíc hrozienok.

Z knihy: Wiliam Shurtleff a Akiko Aoyagi, Das Tofu-Buch (Ahorn Verlag 1981)

Preložil 10.2000 František Žilinek

Komentáre

Voľby prehliadania komentárov

Vyberte si, ako chcete zobrazovať komentáre a kliknite na "Uložiť zmeny".
Obrázok používateľa screenager

vegan

velka vdaka za tieto recepty! je to super, lebo by mi bolo luto bio okaru vyhadzovat. snazim sa byt co najviac vegan (ako asi mnohi, co si vyrabaju svoje rastlinne mlieko), tak je skoda, ze v mnohych receptoch su vajcia. strangers are just friends you don't know

Moje skúsenosti s okarou

Keď som robil prvý krát tofu tak som nevedel čo budem robiť s toľkou okarou a pridával som ju do chlebového cesta. Potom som vyskúšal robiť granolu a tak všetkým chutila, že išla lepšie na odbyt ako tofu. Najnovšie z nej robievam fašírky a tie majú taký úspech, že ju na ne všetku spotrebujem a granolu už nerobievam. Je neuveriteľné koľko rôznych chutných jedál sa dá zo sóje vyrobiť. Dnes som prvý krát skúšal robiť zmrzlinu z mäkkého tofu a bola výborná. ivo

tak na tu zmrzlinu by som bol zvedavy

nechce sa ti prihodit nejaky recept pre ostatnych ?