Skip to Content

Glutamáty

Prvé správy o škodlivosti glutamátov, zvyrazňovačov chuti sa začali objavovať  so zaznamenaním tzv. syndrómu čínskej reštaurácie. Išlo o zdravotné ťažkosti ako sčervenanie, návaly tepla, tlak v hlave, bolesti na hrudi, bolesti žalúdka, hnačky.

Niekomu zdanlivo glutamát neškodí, niekto ja však naň extrémne citlivý. Najcitlivejšie sú naň deti a vyvíjajúci sa mozog u plodov. Vedci majú vážne podozrenie, že glutamát patrí medzi dôležité spúšťače autizmu a vývojových porúch mozgu u detí, čoho dôkazom je situácia v USA. Pretože glutamátové receptory máme v mozgu a v celej tráviacej sústave, okrem poškodenie mozgu, nárastu demencie a alzheimerovej choroby, môže vyvolávať poruchy zažívania a hnačky. Ak je niekto ohrozený nejakým neprejaveným ochorením, toto sa môže aktivovať práve konzumáciou glutamátu.

Glutamáty sú do potravín pridávané legálne, aby sa zvýraznila chuť potravinárskych výrobkov i napriek malému množstvu použitej zákloadnej potraviny napr. v instantných polievkach a hotových jedlách, koreniacich zmesiach, paštikách, mäsových výrobkoch, údeninách, zemiakových lupienkoch, čipsoch, ale aj v ochutených morských riasách, hlavne nori. Nachádzame ich však tiež v rôznych ochuťovadlách, ako v sójovej omáčke a magi.

Označovanie glutamátov:

Kyselina glutamová (glutamát) E620

Glutamát sódny (MSG) E621

Glutamát draselný E622

Glutamát vápenatý E623

Glutamát amónny E624

Glutamát horečnatý E625

Lenže potraviny s týmto označením mnohých kupujúcich od kúpy takejto potraviny odradzujú, preto ich už na mnohých potravinách nenájdeme a výrobcovia potravín začínajú spotrebiteľa podvádzať. Rozložili, rozštiepili tieto bielkoviny, ktoré obsahujú glutamát. Vo výrobkoch síce voľný glutamát je, ale keďže ho tam nepridávajú ako izolovanú soľ, nemusia ho uvádzať na výrobkoch. A falošne píšu, že výrobky obsahujú len bielkovinné extrakty alebo hydrolyzáty, čo pre mnohých ľudí znie ako neškodná a zdravá príloha, keď ešte na obale stojí nápis, že je to bez pridaného glutamátu.

Takže namiesto glutamátov nachádzame označenie:

bielkovinový hydrolyzát

kvasnicový extrakt

sójový hydrolyzát

rastlinný bielkovinový hydrolyzát.

Pritom konzumácia glutamátov môže za určitých okolností spôsobiť aj smrť. Ak človek zje jedlo s glutamátom, jeho hladina glutamátu v krvi môže stúpnuť až 20 krát a ak má nedostatok horčíku v dôsledku nedostatočného príjmu alebo svalovej záťaže, potom sú receptory na glutamát zvýšene dráždivé a ak človek vypije nápoj sladený aspartámom, pri zvýšenej záťaži môže v dôsledku zvýšeného dráždenia srdca dôjsť ku kŕču srdečnej tepny a arytmii a potom pri zvýšenej svalovej záťaži môže nastať náhla smrť. Takáto náhla smrť sa dokonca už vyskytla aj priamo v čínskej reštaurácii.

Zoznam potravín s prídavkom glutamátu nájdeme na:

http://www.chemievjidle.cz/glutamaty

a skryté glutamáty vo výrobkoch na:

http://www.chemievjidle.cz/skryte-glutamaty

Ako sa vyvarovať glutamátom?

Obmedziť spotrebu hotových a spracovaných potravín. Variť zo základných potravín ako zelenina, mäso, bylinky, atď. Dbať na dostatočný príjem hrčíku.

Pre všetky prípady používať často kurkumu, pretože kurkumín sa ukazuje ako veľmi účinný protijed proti glutamátu a má celú radu ďalších liečivých vlastností. Kurkuma je tiež súčasťou korenia Kari. Neurotoxickým účinkom glutamátu dokáže zabrániť aj kustovnica čínska, goji, či už sušené bobule alebo šťava z čerstvých plodov. Prospešná je aj zelená riasa chlorela.

Známe je tiež, že konzumácia glutamátu potlačuje pocit sýtosti v mozgu, tým spôsobuje prejedanie a tlstnutie.

Spracované na základe:  http://www.stream.cz/nejnovejsi/adost/10000618-dobre-utajene-glutamaty

 Viktor