Skip to Content

Čierna redkvička v breussovej šťavovej kúre

Taktiež redkvička, i keď v menšom množstve, ladí a vyvažuje celé zloženie breussovej šťavovej kúry.

Reďkovka pomáha v prevencii proti rakovine

Reďkovka je prvá jarná vitamínová lastovička. Hodí sa do nátierok aj šalátov. Okrem výraznej chuti vyniká i schopnosťou pomáhať v prevencii proti rakovine.

Pod nezameniteľnú, mierne štipľavú chuť reďkovky sa podpisujú horčičné silice obsiahnuté v buľvách, v ktorých sa nachádza organicky viazaná síra. Čím je zelenina staršia, tým je chuť ostrejšia. Zmierniť ju môžete tak, že reďkovku rozkrojíte na menšie kúsky, posolíte ich a necháte chvíľu odležať.

Liečivé účinky

→ Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka i priedušiek.

→ Čistí obličky a močové cesty.

→ Ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, uľahčuje vykašliavanie.

→ Odstraňuje zápchu, plynatosť a pálenie záhy.

→ Je zdrojom nutričných látok potrebných na krvotvorbu a rast buniek.

→ Aktivizuje mozog a upokojuje nervy.

→ Najlepšie je konzumovať ju surovú, vtedy je najsilnejšou zbraňou proti baktériám a plesniam nachádzajúcim sa už v ústnej dutine, na jazyku a sliznici podnebia.

→ Pálivá chuť potvrdzuje silu antibakteriálneho a antimykotického účinku reďkovky.

→ Šťava z čiernej reďkovky sa pije pri problémoch s močovými cestami a pri suchom kašli. Sirup z čerstvej reďkovky čiernej na noc zasypte cukrom alebo medom a pacientovi podávajte 4 – 6 lyžičiek denne.

Doprajte svojej pečeni očistu

Kto by mal čiernu reďkovku konzumovať predovšetkým? Predovšetkým ľudia trpiaci nedostatočnou funkciou pečene. Tá sa môže prejavovať napríklad zvýšenou únavou, bolesťami hlavy, nechuťou k intímnemu životu, páchnucim dychom, tráviacimi ťažkosťami, žltkavým sfarbením povlaku jazyka či očného bielka. Pri zmene ročného obdobia, kedy je pečeň zaťažovaná najviac, je však zhruba dvadsaťdňová čistiaca pečeňová kúra, ktorá využíva čiernu reďkovku alebo jej šťavu, vhodná takmer pre každého.

Blahodárne účinky reďkovky na ľudské zdravie ocenia i ľudia trpiaci tráviacimi ťažkosťami, ako je zápcha, nadúvanie a pocit ťažkosti po jedle. Šťava z reďkovky sa odporúča aj pri nespavosti a bolestiach hlavy, zmiešaná s medom sa odnepamäti využíva pri liečbe kašľa a bronchitídy, podporuje tvorbu žlče a rozpúšťa žlčové kamienky.

Bohatý zdroj vitamínov a minerálov

Okrem draslíka, fosforu, horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej a zinku obsahuje i výrazné množstvo vitamínu C, mladá zelenina dokonca až dvakrát viac ako citrón, a skupinu vitamínov B. V reďkovke sú obsiahnuté i éterické oleje, ktoré urýchľujú tráviaci proces, pretože podporujú tvorbu žlče a zvyšujú tak chuť do jedla. Priberania sa však nemusíte obávať. Práve naopak, táto zelenina sa vrelo odporúča práve pri redukčnej diéte, je nízkokalorická. Vďaka spomínanej síre a minerálnym látkam je účinná i v boji proti lupinám a pomôže i v prípade rýchlo sa mastiacich vlasov.