Skip to Content

Nesprávna príprava ryže vám môže spôsobiť vážne problémy

Vedci varujú, že milióny ľudí po celom svete sa vystavujú nebezpečenstvu tým, že nesprávne varí ryžu. Nedávne experimenty totiž ukazujú, že najbežnejší spôsob varenie ryže - teda prosté varenie, kým sa voda nevyparí - môže vystaviť tých, ktorí ju jedia, nebezpečenstvo.
Takto upravená ryža totiž môže obsahovať stopy jedovatého arzénu, ktorým je ryža kontaminovaná v dôsledku používania priemyselných toxínov a pesticídov.
Táto chemická látka býva spájaná s radom zdravotných problémov vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny, rovnako ako s problémami s vývojom. Aj keď sa všeobecne predpokladá, že stopy arzénu zmizne, ak sa ryža uvarí, odborníci teraz varujú, že sa tak stane len vtedy, keď je ryža namočené cez noc vo vode.
Andy Meharg, profesor biologických vied na Queens University v Belfaste, testoval pre reláciu BBC "Verte mi, ja som doktor" tri spôsoby varenie ryže aby zistil, či spôsob prípravy tohto pokrmu môže zmeniť množstvo arzénu v jedle.
Pri prvom spôsobe profesor Meharg použil k jej uvarenie pomer dvoch dielov vody na jeden diel ryže, kedy sa voda v priebehu varenia vyparila - teda bežne používanú metódu. V takto uvarenej ryži objavil najväčšie množstvo arzénu.
Naproti tomu, keď použil päť dielov vody na jeden diel ryže a prebytočnú vodu vylial, bola hladina arzénu takmer o polovicu nižšia. Pri treťom spôsobe, kedy bola ryža namočená cez noc, klesli hladiny toxínu o 80 percent.
Najbezpečnejší spôsob varenia ryže preto je namočiť ju cez noc, potom prepláchnuť, kým voda nie je číra, a potom ju variť v hrnci s pomerom päť dielov vody na jeden diel ryže.
Podľa výskumu kanálu Channel 4 a Inštitútu pre bezpečnosť potravín vo svete asi 58 percent výrobkov z ryže vo Veľkej Británii obsahuje príliš veľké množstvo arzénu.
Toto je zároveň ďalší dôvod pre to, aby sme pri ryžovej kúre, okrem tu odporúčaného správneho varenia, používali bio-ryžu
Viktor