Skip to Content

Fermentovaný peľ

Ľudský organizmus nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn, dokonca ani ich požutím. Aby sa dal využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode.
Na fermentáciu odnôžkového peľu sa odporúča použiť osvedčený recept:
-do uzatvárateľnej nádoby s cca 200 ml. (musí byť väčšia, aby fermentovaný peľ ostal v nádobe) nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g odnôžkového peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu, ktorá zhustne. Uzatvorenú nádobu uložíme na tmavom mieste, kde o tri dni peľ pri izbovej teplote zfermentuje. Takto pripravený dáme do chladničky, kde bez ujmy na kvalite vydrží viacero mesiacov až do úplného spotrebovania.
Peľ sa dá naložiť aj do alkoholu.
Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať pri viacerých chorobách.
Najvhodnejšie je ho užívať 3 x denne 1 čajovú lyžičku.