Skip to Content

germánium

Názov

Germanium, Ge

Všeobecne

Meno germánium dostal tento prvok podľa svojho objaviteľa, Nemca Clemensa Winklera, ktorý ho náhodou izoloval zo striebornej rudy. Predtým, než bola objavená silikónová technológia, mal široké uplatnenie v elektronike. Vo výžive sa uplatňuje len organické germánium, akým je Ge-132.

Prvýkrát bolo z anorganickej formy syntetizované v r. 1967 japonským vedcom Dr. Kaszuhiko Asaiom, ktorý stojí na čele kliniky v Japonsku, kde sa germániom liečia mnohé choroby. V ústave sa lieči bylinnou terapiou, vrátane germánia vyextrahovaného z cesnaku, ženšeňa a aloe vera. Vždy boli použité extrakty, oleje a parenchým rastliny. Užívali sa aj megadávky.

Význam tohto prvku spočíva podľa japonských výskumov v tom, že ako polovodič umožňuje rastlinám premieňať slnečné žiarenie na malé dávky elektrického prúdu, ktorý štiepi vodu na kyslík a vodík. Obe tieto látky sú nutné na vytvorenie prvej formy organickej hmoty glukózy, v ktorej je takto získaná slnečná energia zabudovaná v chemickej forme.

U nás je germánium málo využívané a nemožno ho kúpiť ani v lekárňach.

Funkcie:

  • obohacuje organizmus o kyslík

  • má antioxidačný účinok

  • chráni pred srdcovými chorobami

  • chráni pred zeleným a sivým zákalom

  • podporuje tvorbu interferónov, cytokínov a iných zložiek

  • posilňuje imunitný systém

  • používa sa pri liečbe rakoviny a reumatickej artritídy

  • používa sa pri liečení autoimunitných ochorení ako skleróza multiplex

     

Denná potreba

U ovovegetariánov sa príjem pohybuje denne okolo 3 mg, u ľudí so stravou s vysokým obsahom bielkovín okolo 0,8 mg. Na uspokojivé zásobovanie organizmu germániom by bolo nutné ho doplňovať prípravkami.

Výskyt

Zdroje germánia sú najmä: cesnak kuchynský, cibuľa kuchynská, škumpa americká, kostihoj lekársky, ženšeň a aloe vera. Prírodné zdroje germánia v potravinách nie sú na Slovensku preskúmané.

Príznaky pri nedostatku

Nedostatok germánia spôsobuje zvýšenú náchylnosť voči degeneratívnym chorobám a urýchlenie starnutia. Podrobne vplyv germánia na zdravie človeka nebol exaktne skúmaný.

Zdroj: Dušan Zachar, Humánna výživa II.