Skip to Content

antioxidanty

Existuje skupina vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a iných látok, ktoré pomáhajú organizmu pred vznikom voľných radikálov. Voľné radikály sú atómy alebo skupiny atómov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív, imunitného systému a oslabiť organizmus voči infekciám a rôznym degeneratívnym chorobám, akými sú rakoviny a srdcové choroby. Voľné radikály spôsobujú starnutie, skracovanie života. Antioxidanty voľné radikály blokujú a ničia.

Antioxidanty možno deliť podľa molekulovej hmotnosti na vysokomolekulové a nízkomolekulové a podľa miesta najčastejšieho výskytu na cytoplazmové a membránové.

Vysokomolekulové antioxidanty sú zastúpené najmä v intracelulárnom priestore:

Medzi nízkomolekulové antioxidanty patria:

Ďalšou významnou skupinou sú antioxidanty s výskytom síry - tiolové antioxidanty:

A napokon

V ostatných rokoch sa pokúsilo niekoľko autorov vyjadriť celkovú antioxidačnú kapacitu potravín a výživových doplnkov. Vychádzalo sa pri tom z množstva rôznych druhov antioxidantov v mmol/100g. T, pravda, nevyjadruje účinnosť jednotlivých antioxidantov, ktorá je daná chemickou reaktívnosťou látok. Uvedené sú údale, ktoré publikoval v r. 2003 R.Šimončič a I.Kajaba:

Potravina mmol/100g
orech kráľovský 20,97
slnečnica rovná 5,31
lieska 0,49
fazuľa obyčajná 0,38-1,14
sója 0,82
šošovica 0,49
hrach 0,12
pohanka 1,99
jačmeň 1,10
kukurica 0,60
ovos 0,59
raž 0,47
pšenica 0,33
ryža 0,04
ďumbier 3,76
repa obyčajná 1,98
mrkva 0,04
paprika 2,46-1,94-1,64
kapusta hlávková 2,34
brokolica-karfiol-kel 0,58-0,41-0,23
rajčiak 0,31
tekvica, fenikel, uhorka
0,08-0,07-0,05
cibuľa a cesnak 0,67 a 0,47
ruža šípová 39,48
čučoriedka 8,23
ríbezľa čierna 7,35
jahoda obyčajná 6,88
čerešňa 5,33
černica 5,07
pomaranč-citrón 1,14-1,02
mandarínka-grapefruit 0,90-0,83
jablko-banán-hruška 0,28-0,20-0,18
marhuľa 3,24
slivka 2,60
hrozno-vinič 1,45

 

Najväčšiu antioxidačnú kapacitu má bobuľovité ovocie, ale kráľom antioxidantov je šípka a orech kráľovský. Ovocie má najvyšší antioxidačný význam, hoci podľa doterajších predstáv sa väčší význam prikladal zelenine.