Skip to Content

vitamín C

Vitamín C je biela kryštalická látka rozpustná vo vode. Človek ho nemôže vyrobiť, pretože sa degeneroval gén pre koncový enzým biosyntézy skorbátu, gulónolaktónoxidáza. Preto ho musí prijímať v potrave, a to nepretržite. Rastliny a niektoré živočíchy môžu askorbát vyrábať z glukózy.

Medzi hlavné účinky účinky vitamínu C patrí:

  • biosyntéza kolagénu

  • premena dopamínu na noradrenalín

  • podporovanie resorbcie železa v črevách

  • prevod Cu (II) na Cu (I) a jej využite v aktívnom centre hydrolázy, tie sú potrebné pri syntéze kolagénu a premene dopamínu na noradrenalín

  • deaktivácia rakovinových účinkov dusitanov

 

Antioxidačná funkcia vitamínu C spočíva v:

  • redukcii organických radikálov, ktoré vznikajú pri ionizačnom žiarení

  • lapaní radikálov O2, OH, R, HO2, NO

  • regenerácii vitamínu E

  • regenerácii radikálu kyseliny močovej

  • ochrane pred radikálmi v cigaretovom dyme a iné

 

Vitamín C má kladný vplyv na rakovinu žalúdka, rakovinu pľúc, na inhibíciu rastu leukemických štruktúr, v dávke 1 g/deň diabetikom sa znižuje hladina cukru v krvnom sére, najmä ak sa vitamín C kombinuje s vitamínom E . Výskumom podávania vitamínu C 835 mužom a 1025 ženám vo veku 45 až 75 rokov bolo zistené, že sa probantom zlepšila funkcia pľúc.

Kladný účinok vitamínu C sa dosiahne pri konzumácii zeleniny 5-krát denne. Spolupôsobí s bioflavonoidom hesperidin. Okrem funkcie antioxidantu plní aj funkciu detoxikanta. Podporuje syntézu interferónov s antivírusovým pôsobením.

 

Zdroj: Dušan Zachar, Humánna výživa II.