Skip to Content

vitamín E

Najúčinnejší je α-tokoferol. Najviac sa vyskytuje v tukoch, v pečeni a svaloch. Hlavná funkcia vitamínu E je jeho antioxidačná schopnosť pri ochrane lipidov bunečných membrán. Zlepšuje využívanie kyslíka, podporuje imunitné reakcie. Hrá dôležitú úlohu pri liečení sivých očných zákalov spôsobených poškodením šošovky voľnými radikálmi a chráni pred ochorením vencových ciev. Zohráva úlohu aj pri normalizácii hladiny zinku v krvi. Vstrebávanie vitamínu E podporuje selén . Účinok sa zvyšuje ak sa používajú spoločne.

Antioxidačná schopnosť vitamínu E spočíva v tom, že zastavuje radikálové reťazce alebo vychytáva voľné radikály. S vitamínom C vytvára synergický komplex, pričom vitamín C regeneruje vitamín E . Okrem regenerácie tokoferolového radikálu askorbátom možno takúto regeneráciu dosiahnuť aj koenzýmom Q10.

Epidemiologickými štúdiami sa potvrdil ochranný účinok vitamínu E pri liečení aterosklerózy, inhibičný účinok pri vzniku rakoviny žalúdka, menej rakoviny konečníka a prostaty. Vitamín E bol tiež účinný ako antioxidant v množstve reprodukčných, imunitných a iných ochorení.

 

Zdroj: Dušan Zachar, Humánna výživa II.