Skip to Content

Ryžová Kúra - praktické skúsenosti 2007.

Pôstne obdobie: Popolcová streda až Veľká noc 2007.
v tomto blogu si môžeme vzájomne vymieňať skúsenosti, radiť si a podporovať sa počas praktizovania ryžovej kúry v nastávajúcom pôstnom období. Všetko čo stojí za to nie je určite jednoduché a vyžaduje si odhodlanie, námahu, vytrvalosť a určité sebazaprenie. Keby to bolo jednoduché a príjemné robil by to zrejme každý. Keď si však po pár dňoch na túto stravu zvykneme a otupené chuťové bunky ožijú, stáva sa chutnou. Zvlášť pri prechode na každú ďalšiu fázu kúry človek zažíva také potešenie z nového druhu potravy, aké nepoznal nikdy pred tým. A po ukončení celej kúry dosiahne pocit nového zdravia, energie a víťazstva sám nad sebou. Zároveň vyčistením organizmu získavame odolnosť proti bežným ale aj vážnejším chorobám, o čo sme upustením od múdrych pôstov minulosti prišli, čo môžeme stále jasnejšie registrovať v súčasnosti. Ja by som chcel začať s touto kúrou v sobotu 24. februára 2007, kedy je snáď najvhodnejší termín. Koniec by potom pripadol, po 36 dňoch, na 31. marec. Prajem každému veľa úspechov a myslím si, že pri vzájomnej podpore to mnohí ľahšie zvládneme a ľahšie prekonáme slabé chvíľky, ktoré sa určite objavia.

Komentáre

Voľby prehliadania komentárov

Vyberte si, ako chcete zobrazovať komentáre a kliknite na "Uložiť zmeny".

Rýžová kůra X kouření

Zdravím,

chtěla jsem se zeptat co ovlivňuje kouření při rýžové kůře. Samozřejmě jsem si vědoma toho, že kouření se s kůrou neslučuje, zajímalo by mne více podrobností. Kůru dodržuji přesně dle plánu, nicméně jediné co porušuji je, že kouřím.

Děkuji za odpověď.

Kristýna

RE: Rýžová kůra X kouření

Ahoj, Kristýna, ty si nás vrátila do r. 2007, keď sme tu na stránke s ryžovaním začínali. Potom sme zistili, že keď otvárame každý rok nový blog praktických skúseností s RK, sa to trieštilo, takže teraz už niekoľko rokov komentujeme pod hlavným článkom RK, občas sa mení len aktuálna verzia návodu, ale komentáre zostávajú. Pripojiť sa môžeš na konci návodu, za použitou literatúrou a prílohami (ktoré si možno tiež stiahnuť) kde treba kliknúť na "Pridať komentár".
K fajčeniu asi toľko, ži pri RK, liečebnom hladovaní a breussovej šťavovej kúre to je kontraindikácia. Všetky negatívne účinky fajčenia sa vtedy znásobujú.
Vyfajčením jedinej cigarety telo prichádza asi o 50% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Tento vitamín je dôležitý ako pre imunitu, tak aj pre väčšinu metabolických reakcií v tele. Preto sa fajčiarom odporúča denne prijímať až 1500 mg vitamínu C. Ale v 1. fáze RK ako aj iných kúrach, ako je hladovanie a pod, ho v potrave neprijímame a cigarety nám ho pritom likvidujú. Preto som mal vždy skúsenosť, že fajčenie pri RK viedlo k zvracaniu, kolapsu a ukončeniu kúry. Ak sme sa normálne stravovali, potom aj pri hladovaní, i keď ho neprijímame, telu dostačuje jeho zásoba na viac ako jeden mesiac.
Ale fajčenie rovnako postihuje negatívne mnohé ďalšie mechanizmy v našom tele ktoré sa určite nezostanú bez negatívnych prejavov pri RK.
Viktor
 

Este raz to pisem sem, ako

Este raz to pisem sem, ako novy komentar, ospravedlnujem sa za nedorozumenie. 
Ahoj Viktor, Kwikki aj ostatni!
V prvom rade mam maly technicky dotaz, nevidim na stranke ziadny odkaz na RK 2012, preto aj ja pisem sem. Chcela by som zacat s RK tento tyzden, t.j. 8.3. 2012, nakolko zacina spln... Chcem sa spytat, ze ci je mozne zaroven uzivat rano nalacno brusnicovy sirup, ktory uzivam uz dlhodobejsie, ide o naturalny produkt (od firmy Just). Inak dakujem velmi pekne za stranku a aj za vsetky rady. Uz sa aj uprimne tesim na zacatie RK, len sa obavam, ako to zvladnem, nakolko kuru absolvujem pocas svojho pobytu v Cine:-) dakujem za vsetky rady.
S pozdravom Maria

postupny odpor k ryzi

dnes som zacala s ryzovou kurou a je to pre mna velmi tazke. ZAujimalo by ma ako zvladate prvu fazu? da sa to vobec? 
Rada by som jedla vela ryze.. ale nejde to. Cely den som polohladna, lebo nedokazem zjest tolko kolko by moj zaludok potreboval. To, ze jem len ryzu  mi k nej pestuje odpor, mozem ju len postupne jest po lyziciach.. skratka, zacina mi byt z toho zle nehovoriach o prichadzajucej unave. Ma kazdy takyto problem? Ako to mam 9 dni, dokial nebudem moct jest zeleninu, vydrzat? ..mam taky pocit, ze sa pocas prvej fazy tejto kury z tej samotnej ryze povraciam.
Prestat? Pokracovat? Je normalne, ze je mi z toho zle?
 
 

RE:Odpor k ryži

Kwikki, keď si prečítaš návod, je tam na to dôkladne odpovedané. Prečítala si si vôbec celý návod, sú tam jednotlivé body a návrhy čo robiť v tomto prípade. Dôležitá je aj postupná príprava pred kúrou. V komentároch tiež o tom bolo veľa krát pojednávané? Dôkladne žuvať, vybrať si kvalitnú ryžu. Akú máš ryžu? V predošlom komentári bolo písané, kde sa dá zohnať kvalitná ryža aj vo väčších baleniach.
Túto  kúru ťažko zvláda ten, kto sa v predošlom stravovaní veľmi vzdialil od prirodzenej stravy, na ktorú je človek stavaný. Celý metabolizmus je rozvrátený nezdravými sladkosťami, nekvalitnými mäsovými a mliečnymi výrobkami plnými chémie, konzumovanými vo veľkom množstve, množstvom tukov a nedostatočnou konzumáciou zeleniny a celozrnných výrobkov. Ale niet sa čo čudovať, aj ten, kto sa v správnom stravovaní už vyzná, ťažko si nájde niečo dobré v supermarketoch. Potravinárskej loby nejde o naše zdravie, ale zisk.
A ryžová kúra prišla preto, aby človeku pomohla sa zorientovať a nastoliť poriadok. Ak máš takéto problémy, nenúť sa do prvej fázy. Prejdi na druhú, tretiu alebo štvrtú fázu. Cieľom je stravovanie sa podľa piatej fázy. Len predošlé fázy prechod organizmu ku zdraviu urýchľujú a ho rýchlejšie zbavujú uložených toxínov. Ale keď sa budeš dlhodobo a prevažne držať piatej fázy, s prevahou ryže, medzi obilninami, dôjdeš tiež k cieľu a nabudúce, keď budeš znovu robiť RK, zvládneš bez problémov aj I. fázu.

Akurát je škoda, že si svoj komentár uložila do roku 2007 a postupne zapadne.

Ryzova dieta 2012

Ahoj Viktor, Kwikki aj ostatni!
V prvom rade mam maly technicky dotaz, nevidim na stranke ziadny odkaz na RK 2012, preto aj ja pisem sem. Chcela by som zacat s RK tento tyzden, t.j. 8.3. 2012, nakolko zacina spln... Chcem sa spytat, ze ci je mozne zaroven uzivat rano nalacno brusnicovy sirup, ktory uzivam uz dlhodobejsie, ide o naturalny produkt (od firmy Just). Inak dakujem velmi pekne za stranku a aj za vsetky rady. Uz sa aj uprimne tesim na zacatie RK, len sa obavam, ako to zvladnem, nakolko kuru absolvujem pocas svojho pobytu v Cine:-) dakujem za vsetky rady.
S pozdravom Maria

RE:Odpor k ryži

Dakujem! Skusim prejst na druhu fazu a pokracovat v kure..to uz by nemal byt problem.
Rada by som sa vsak este opytala, vsimla som si, ze sa tu casto krat spomina pojem "nezdrave jedla". Zaujimalo by ma co to je, spominala sa svieckova- hovadzie maso, zelenina, smotana..knedla-voda, muka.. co je na tomto nezdrave? Zamyslam sa nad mojim jedalnickom a neviem co mam jest a co nie.. co je zdrave? co nezdrave? Nejem ziadne polotovary, netlaicm do seba mnozstva masa, sladkych veci..  a aj tak.. vsade sa tu pise o nezdravych jedlach a zatoxinovanom organizme... mozno to bude zniet hlupo, ale aby clovek bol zdravy musi jest len ryzu, strukoviny a zeleninu? Maso je teda- zle?
Dakujem za odpoved.

RE: dobrá otázka,

ale odpoviem Ti na to, až skončíš RK. Budeš sa na to trošku inak pozerať a teraz by Ťa to zbytočne zaťažovalo. Ale keď si pozorne prečítaš celý návod k RK, mnohé je tam spomínané a Ti to vyplynie. Skús si to vytiahnuť.
Poznámka: RE: znamená anglicky reply, teda odpoveď.

dnes zacinam

Ahojte vsetci tak som sa rozhodla aj ja pre ryzovu kuru dufam ze to zvladnem potrebujem si dat do kopy opat moj organizmus kedze mam s travenim a zaludkom dlhorocne problemi a tiez mam hrcku ktora sa mi zvacsuje je to v podstate nador ktory mi uz vyoperovali ale sa opat objavil. takze mi drzte palce dufam ze to zvladnem ale som plne odhodlana chcem sa len opytat ci mozem na ranajky a pred spanim vypit jablkovy ocot a aj pred jedlom alebo tri hodiny po jedle. a ako to je kedze robim casnicku a som aj 10hodin na nohach staci ked budem cvicit rano jogu a vecer pilates ci mam aj behavat?a ak ano staci ak budem 3krat do tyzdna chodit na kolieskove korcule a tak raz do tyzdna si chodit zaplavat?lebo kazdy den to nezvladnem po praci som vycerpana Dakujem

Jablčný ocot a RK

Ahoj maaackaa, som rád, že sa niekto po dlhšom čase ozval aj prakticky, i keď sem tam narazím na ľudí, ktorí úspešne urobili RK na základe tejto stránky a nedali tu o tom vôbec vedieť. Akurát sa pochvália, čo im to všetko prinieslo. Ale sú aj takí, ktorí sa tu ozývajú zo začiatku s veľkým nadšením a otázkami a potom sa zrazu nadobro odmlčia. Myslím, že to s tou fyzickou aktivitou aj trochu prepínaš. Hlavne je cenný pohyb na čerstvom vzduchu, teraz plávanie v prírode, to korčuľovanie a pod. Pozor, aby Ti to nespôsobovalo prílišný stres a duševné napätie a potom podľahneš nejakému pokušeniu, alebo neprečkáš krízu, ktorá sa objaví. dôležité je aj aktívne relaxovanie, práca s mysľou. Máš náročnú prácu, ale je to aj výhodou, že sa nemusíš toľko zaoberať sebou a čas sa tak nevlečie. Normálne sa jablčný ocot počas RK neodporúča, najlepšia je dobrá pramenitá alebo prefiltrovaná, čistá voda. Ale, ak by Ti to psychicky pomohlo a Ťa to pri kúre, ktorá je nie najľahšia, podržalo, dalo by sa to snáď, s obomi prižmúrenými očami, tolerovať. Ale zase čo sa týka, u Teba s tým nádorom, potom by som sa tomu jablčnému octu určite vyhol. Spoľahni sa na RK, aká je. Pomohla aj v takýchto prípadoch, no človek musí byť dôsledný. Takže zlom väz! PS. neviem prečo si si vybrala rok 2007? Máme "RK a praktické skúsenosti" aj rok 2009.

Strata vahy

Dobry den.Robim RK teraz 6. den,a uz som schudla 2 kila,zo svojich 51kg.Mam 165cm takze aj 2 kila pre mna su vela,a je to velmi vidno.Rozhodla som sa robit RK ako detox i ked som ratala so stratou z vahy ale nejak som si to neuvedomila pokial sa to nestalo.Je zdrave to robit ak je clovek chudy ako ja?Dakujem

Mnohí by sa potešili,

Ty si smutná. Ale ja som na tom tak isto. Neboj sa prvé dní ide o stratu vody viazanú na soľ, ktorá sa vylučuje. Čo strácaš ďalej pri RK na váhe, to sú škodliviny a chroby, za tým Ti ľúto nemusí býť. Dobre si vychutnaj a požuj každé sústo, to dodáva energiu a pocit zasýtenia. Taktiež nezabúdaj na hodne fyzickej aktivity na čerstvom vzduchu, ale aj na relaxáciu. Pri hladovkách ešte bezpečná strata váhy je do 25%. To sa nedosiahne ani 42 dňovou hladovkou (asi 17%).

RE:problem s fajcenim

Felicity, to, čo si urobila, je závidenia hodný výkon. Vylúčila si kávu, aj so sladkým si sa dokázala vyrovnať. Biely cukor je pliaga, ktorá stojí za väčšinou civilizačných chorôb. Tá cigareta raz za deň by nemala až tak narušiť kúru, to musíš ale vedieť Ty. Ale pozor, stretol som sa s prípadom, keď jeden známy začal robiť túto kúru a neprestal fajčiť. Za pár dní mu bolo zle aj s vracaním a on s tým prestal, teda s ryžovou kúrou.

fajcenie

aha takze na to musim prist len sama , ci mi to bude skodit alebo nie , ved uvidim ked vydrzim bez nich tak to bude fain a ked budem v takom styave ze musim tak vyskusame a uvidime reakciu mojho tela..

problem s fajcenim

Som dost silna kavickarka a tiez fajcim a mam rada sladke , to sladke som prezila , kavu tiez ale to fajcenie ma najviac vie podrazdit , strasne by som chcela , ale aspon jeden krat denne si musim zapalit!! je to velky problem?

:-)

uz som tu aj ja, den prvy sa zacina, som pozitivne naladena, odhodlana vydrzat aj 9 dnove etapy, sak si vravim, ked je to raz do roka, nech je to 100%, dufam, ze sa mi podari dat dolu 25 kil, ale potesi ma aj 10 :-) dokonca som si v tej super nalade kupila aj lak proti okusovaniu nechtov a chcem zvladnut RK a prestat si okusovat nechty naraz :-) drzte palce :-) dakujem za vase optimisticke odkazy, tie ma dokazu super nakopnut!

pre všetkých

Jednou z jednoduchých spôsobov očisty je tibetská ranná očista T.j.:vezmeš 2-3litrú fľašu do nej vložíš toľko polievkových lyžíc ryže koľko máš rokov a zaleješ ju prevarenou chlad- nou vodou./voda je málinko nad ryžou cca 1 cm/ Každé ráno vezmeš 1 PL /mierne kopcovitá/ a uvaríš ju v obyč. nesolenej vode.Je sa na lačno.Po 20 min.normálne raňajkuješ. Ostatná ryža sa premyje a opäť sa zaleje vodou. Čo sa deje z ryžou a nami? Každým dňom sa z ryže vyplavuje viac minerálov a tá môže pohltiť viac škodlivín z nás. Prajem príjemné čistenie a trpezlivosť.

Hadimrška,

si u nás vítaná, v rámci možností Ti budeme nápomocní, avšak najväčšia snaha a práca bude na Tebe. Na krízu je najlepší telesný pohyb, prechádzky na čerstvom vzduchu, studená sprcha, prípadne klystír. Netreba sa tomu ráno poddávať, po troche telesnej aktivity to rýchlo ustúpi. Veľmi dobrý je pozdrav slnku z jógy, alebo vlastné masáže DO-IN. Závisí to aj od stavu znečistenia organizmu, aký si mala predošlý životný štýl, ako si sa stravovala, v akom stave máš črevnú flóru, či si nekonzumovala prílišné množstvo sladkostí na báze bieleho cukru, nepila kávičku, nefajčila, či nemáš pliesne v organizme a v krvi..., vtedy začiatky bývajú ťažšie. Ten čaj Hannasaki, podporuje trávenie, vylučovanie tráviacich štiav, peristaltiku, to môže zvyšovať pocit hladu a smädu, ten by som radšej vypustil, ale ten Sayonara by mohol byť OK. Podľa mňa, malú šálku čaju (1 - 1,5 dcl)si môžeš dať kľudne po jedle, dokonca aj medzi jedlom, malé množstvo prebytočnej tekutiny žalúdok dokáže cez sliznicu odsať. Tiež to treba v ústach pozdržať a presliniť.

Zacinam2

Tak jeden den je uspesne za mnou, po rannej krize-zobudila som sa na priserny smad/hlad, neviem presne, uz je to fajn. Ale som dost slaba, neviem sa motivovat k akemukolvek rychlejsiemu pohybu.... Chcem sa spytat na caje Hannasaki a Sayonara, mozu sa pit pocas RK? Hannasaki sa pije 6 salok denne, ako to rozdelit ked sa nesmie pit do 3 hodin po ryzi? Este ma zaujma, ake casove rozmedzia maju byt medzi jedlami? Nemam problem byt aj cely den na vode, moje telo akosi nepocituje hlad....teda nedava to najavo, da sa oklamat vodou ci cajom.

Pitný režim

Ako sa dá dodržať pitný režim ak po konzumácii RK sa nemá piť počas trávenia, ktoré trvá asi 3 hodiny.Asi po hodine organizmus hlási smäd a vraví sa že je nutné sa napiť včas a nie keď telo hlási smäd.

Asi je to individuálne,

avšak po najedení si určite môžeš beztrestne pár glgmi čaju vypláchnuť ústa, ale keď sa človek naleje, napríklad, že tým chce suplovať skromné jedlo, dostane kyselinu a má zlé trávenie. Ja by som doporučoval sa dostatočne napiť vždy 1/2 až 3/4 hod. pred jedlom, teda na prázdny žalúdok, takže kým začneme jesť, voda už opustí žalúdok a organizmus sa dostatočne zavodní. Keď ty však ješ také malé množstvá a tak dobre požuješ, tak žalúdok by mohol byť prázdny už po 2 hodinách, možno aj skôr. Ale tu sú opäť všeobecné zásady k pitnému režimu od odborníka MUDr. Igora Bekovského. "Pitie vody si vyžaduje určitý režim: deň by sme mohli začať vypitím O,5-1 l vlažnej vody. (Veď keď sa umývame zvonka, prečo by sme sa hneď ráno neumyli aj zvnútra?) Potom budú za dobu, ktorá je pre Vás príjemná, nasledovať raňajky. Ďalšia tekutina by mala ísť dolu hrdlom až keď už žalúdok nie je plný. Nie je správne počas a tesne po jedle piť. Nepriaznivo to ovplyvňuje tráviace pochody. Tekutiny všeobecne prijímame pomedzi hlavné jedlá (medzi raňajkami a obedom, medzi obedom a večerou a pred spaním). Rýchlo zistíte, že keď budete používať takýto systém pitia, nebudete vôbec potrebovať jedlo zapíjať a nebudete smädní celý deň. Doteraz ste pili, keď ste boli smädní. Ja vám hovorím: nepite, keď ste smädní. Napite sa skôr, Vás smäd "prikvačí"!"

Zacinam

Ahojte, tak sa k vam pridavam, zacinam prave teraz.... Precitala som si vase rady a postrehy, tak hadam to prebehne u mna v pohode. Pekny dnik vsetkym!

Sýtosť

Viktor ďakujem za odpoved, ale ozaj podľa pomeru si môžem dať od 25g zeleniny do 40g nakoľko jedna dávka porcie , ktorú skonzumujem je 80 g ráno, na obed a večeru cca 100 až 120g varenej ryže. Musím podotknúť že nemám hlad a ani by mi viac nechutilo. Manželka občas z porcie 70g sa tak nasytila že večeru raz vynechala.Ozaj skoro som zabudol tých 80 gramov žujem 20 - 25 minút .

Tak klobúk dole

aj pred množstvom aj pred žuvaním. To dokazuje, že keď sa dobre a dôkladne žuje, človeka zasýti aj malé množstvo potravy. Držím palce, pretože ako sa hovorí, čert (pokušiteľ, zvodca) nikdy nespí.

Množstvo zeleniny.

Kesosrot, neviem, či Ti je celkom jasné, množstvo zeleniny v II. fáze, keďže hovoríš, že "tak si môžem dať v sobotu 25 g mrkvy". To by platilo, ak by si mal 75 g varenej ryže, čo sa mi zdá trochu málo. Ak by si, ako chlap, mal na jedno jedlo napr. 240 g varenej ryže, zeleninu vypočítaš nasledovne: 240 g ryže : 75%-ným podielom ryže = 3,2g na 1%. Potom 3,2 x 25%-ným podielom zeleniny = 80 g mrkvy. Čo sa týka jojo efektu, ryžová kúra pôvodne bola určená ako štart do nového zdravšieho spôsobu stravovania. To znamená, že IV. fáza je v podstate už vyvážené, plnohodnotné stravovanie a mali by sme sa nakoniec nájsť niekde v V. fáze, kedy by nemal hroziť jojo efekt. Keď sa človek po kúre vráti k normálnej strave pozostávajúcej z množstva mäsa, živočíšnych tukov, bielej múky, sladkých nápojov, cukru a sladkostí a takmer žiadnej zeleniny, i keď pri ryžovej kúre sa metabolizmus dal do poriadku, dlho takejto presile nedokáže odolávať a podľahne a príde aj jojo efekt. Nie je celkom pravda, že pri RK je telo v šetriacom režime. To platí len o prvých dvoch fázach, kedy prebieha čistenie organizmu a stravovanie všetkého slabého a chorého v tele. Preto musí byť aj energetický dlh, aby táto autolýza nabehla. V tretej a štvrtej fáze sa dostávame do vyváženého režimu, kedy prebieha regenerácia a harmonizácia organizmu. Ja sám s jojo efektom nemám skúsenosti, pretože som stále štíhly. Možno sa Ti ešte niekto ozve. Neexistuje však taká kúra, včetne liečebného hladovania, ktorá by zabránila jojo efektu, jedine snáď smrť.

Jojo efekt

Dobrý deň, kto má skúsenosť S RK realizovanou v minulosti cca pred rokom a či pri normálnom stravovaní po RK nie je organizmus v šetriacom programe nakoľko denná dávka pri RK predstavuje 400 až 800 kalórii a či nehrozí extrémne nabratie váhy. ďakujem

RK a psyllium

myslím si, že občasné použitie psyllia pri RK, by malo byť možné. Pravidelné a časté používanie, by nás pri RK zbavovalo aj minerálov, ktorých nie je nazvyš a ktoré sa na vlákninu naviažu a s ňou vylučujú. Teda záleží aj na technike užívania psyllia, teda či príde do styku s tráveninou.

Percentá v RK

Kesosrot, myslí sa tým 25% váhy zeleniny z celkovej váhy všetkých zložiek jedla. Pritom pri ostatných zložkách vychádzame z váhy uvarenej ryže, ktorá tvorí dajme tomu 60%. Ak chceme byť presní, na výpočet ostatných zložiek potom potrebujeme akurát trojčlenku, ale dá sa to aj logicky, z hlavy pomocou kalkulačky. V komentároch k tomuto článku, vždy pri prechode na ďalšiu fázu, bol uvádzaný váhový príklad zloženia. Samozrejme pri hlávkovom šaláte alebo inej ľahkej listovej zelenine sa môžeme trochu mierniť.

Psyllium

Ďakujem za radu . Takže si môžem dať 25 g mrkvy a to už v sobotu nakoľko je to 10 deň kúry a zaťial to zvládam iba manželka má problém so stolicou,ktorý máva aj bez kúry, bola iba 2x v sobotu a dnes. Je možné konzumovať pri kúre aj psyllium ? Kedže je to vláknina a pomáha pri stolici pri bežnom užívaní. ďakujem

Info

Kto vie poradiť či pod objemom 25%zeleniny sa myslí objem vizuálne alebo 25g mrkvi respektíve kel lebo 25%-hlavkováho šalátu v gramoch cca 25g je určite viac v objeme ako 100g ryže a vzniká prevaha šalátu alebo inej zeleniny

Pozitívny štart.

Myslím, že poväčšinou sme už RK v rámci pôstneho obdobia ukončili. Nemali by sme ju však celkom hodiť za hlavu a čakať na ďalší rok, v lepšom prípade pred Vianocami. Táto kúra, mimo vyčistenia tela i duše, čo sa môže pociťovať ako euforické stavy, alebo zhodenia prebytočných kilogramov, čo sú zase naše toxíny a teda naše budúce choroby, by nás mala hlavne naštartovať na nový životný štýl a zdravšie stravovanie, ktorého základ je popísaný v V. fáze RK. To, ako sa bežne stravuje je výsledok nepriaznivého spoločenského vývoja počas mnohých desaťročí, ktorý viedol k mnohonásobnému zvýšeniu známych civilizačných a degeneratívnych chorôb. Nápravu však máme často na dosah a vo vlastných rukách a RK nám to mala postupne ukázať a dať nám k tomu "Know how". V tomto Vám i sebe držím palce.

Miriam

Písala som Vám ešte na konci februára a zaujímalo ma, či môžem držať dietu aj keď kojím.Vaše argumenty boli logické, takže mi nič neostáva len počkať až malinký synček nebude dudkať od maminky.Dnes mám ale inú otázku . Môžem dávať túto ryžu aj malému(má 7-mesiacov)? Pred 3 dňami totiž mal vysoké horúčky, bez iných vedľajších ťažkostí,teplotu sme zrážali paralenovými čípkami a detským nurofenom a práve po poslednom raze, keď som mu ho podala, začínal sa vysypávať a najhoršiu má tváričku.Samozrejme, že pôjdem aj k lekárovi ale moje skúsenosti s kožnými lekármi sú otrasné, nedokázali mi 20 rokov pomôcť s ekzemom a práve RK mi pomohla, preto ma napadlo , či by som ju samozrejme v úplne jednoduchej forme nemohla vyskúšať aj u syna.Od narodenia mám pocit že má problémi s trávením a pritom ho ešte stále kojím.Bohužiaľ už bude mať nálepku ekzematika, pretože aj ja som bola ekzematik a mám dojem že to bude pre doktorov také uspokojenie, že našli diagnózu.Lenže len ja viem čo som prežívala každú noc pri škrábaní si celého tela a keď teraz vidím malého ako si stále pretiera tváričku, je mi do plaču a nemôžem to len tak nechať.Preto Vás prosím o radu.Ďakujem

Miriam,

dobre si spomínam na Tvoj príspevok, v ktorom si písala ako Ti RK pomohla pri zbavení sa dlhoročného ekzému. Je mi ľúto že sa objavili podobné zdravotné ťažkosti aj u tvojho malého synčeka. Keď ho stále kojíš, mal by mať tú najlepšiu možnú stravu, pokiať sa, ako matka, stravuješ vyvážene. Mala by si sama asi začať jesť ryžu a stravu obsiahnutú v IV., resp. V. fáze RK. Strukoviny dobre uvariť s morskou riasou kombu a dobre požuť, aby malý nemal ťažkosti. Nedávaš mu aj kravské mlieko, ktoré by mohlo tieto problémy vyvolávať? Viď stránku www.celostnimedicina.cz/ekzem--stale-vzdoruje-lecbe.htm Myslím si, že celozrnná ryža je liečivá a mohla by synčekovi pomôcť vo forme nasledujúceho krému: Opražíme šálku ryže natural na panvici do zlato-žlta bez oleja. Dáme do hrnca a pridáme 7 až 10 šálok pramenitej vody a privedieme k varu. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na slabom plameni 3 - 4 hodiny. (Ak použijeme tlakový hrniec, použijeme menej vody, asi 5 šálok a varíme 2 hodiny.) Po uvarení necháme masu vychladnúť a po častiach prelisujeme hustú polievku cez riedku látku (používanú pri výrobe syrov). Dostaneme 3 až 3,5 šálky ryžového rôsolu. Okrem pre kojencov, pridáme trochu soli, ohrejeme a podávame. Používa sa pre choré deti, slabých a unavených ľudí, pre tých ktorí nemôžu žuvať, pri strate chuti do jedla a bez vitality, pri upútaných na lôžko a pri ukončení hladovky. Zbytok po vylisovaní môžeme použiť ako zábal na kožné problémy.

Spln

Ak si myslite ze prekonate Velkonocne "mnamky" tak spln je dobry cas kedy zacat. Ja som sice ryzovu kuru prerusila uz po tyzdni, ale odvtedy stale na spln a nov jem citu ryzu minimalne na obed a cely den vlastne detoxifikujem... jem len zeleninu a tu ryzum je to fajn.

Magdaléna

Dobrý deň, našla som RK len minulý týždeň. Dnes je spln, hoci vy s touto kúrou končíte, má zmysel aby som ju dnes začala. podotýkam že dnes je SPL??? Ďakujem za odpoveď

obzretie za kúrou

Som jedným z tých šťastlivcov, ktorým sa podarilo dôjsť až do tejto fázy. Priznám sa, že počas predchádzajúcich dní som si tak zvykol na túto stravu, že až včera som si pri nákupe balíkov bio ryže v DM markete (chutila mi najviac)spomenul,že som asi pri konci kúry. Počas nej som zažil veľa krásnych až euforických zážitkov. Cítim sa vynikajúco, schudol som cca 10% z mojej hmotnosti, hoci som to veľmi nepotreboval. A čo bolo pre mňa najťažšie? Prežúvanie. Nieže by ma to nebavilo, ale niekedy čas tlačil a stráviť 45 minút v spoločnosti ryže, hoc aj bio, bolo niekedy kruté. Ale viacmenej sa mi to darilo. Veľmi mi pomáhajú ranné sprchy podľa Tvojho návodu a prechádzky do prírody. Badám, a nielen u seba, ale aj u kamošky, ktorá je s kúrou o týždeň pozadu, že som viac vnímavejší, ohľaduplnejší a empatickejší. A to aj vďaka Tebe Viktor. Bez Tvojich rád by som to asi ťažko absolvoval. Pri budúcej kúre skúsim zapojiť aj mojich blízkych. Ale ešte sa nelúčim, veď je tu V. fáza...:) palo

Obzretie sa a žuvanie

ďakujem Palo za Tvoje pekné, komplexné zhodnotenie, niet moc čo dodať a samozrejme ma to teší, ale v konečnom dôsledku je to hlavne Tvoja zásluha a snaha a možno aj podpora Tvojej priateľky. Veľmi mi Tvoj príspevok zároveň pripomína hodnotenie toho 86 ročného pána, ktorý tiež úspešne zvláda RK a od druhej fázy stále hovorí, že sa cíti "bezvadne" a chce si túto stravu aj naďalej udržať. Je však pravda, že hlavne dôkladné žuvanie ho prenieslo cez kritické začiatky. Ale od II. a III. fázy by sme mohli naše žuvanie trošku zvoľniť, pretože na slinivku začína blahodárne pôsobiť a pomáhať jej varená zelenina. Kto nie je výrazne chorý, tých 50 až 100 krát na jedno sústo by mohlo stačiť. Ale samozrejme kto chce a môže, zdravotne je to plus. Ako lapidárne hovoria indickí jogíni, "tekutiny by sme mali kúsať a pevnú stravu piť".

RK záver IV. fázy

včera som ukončil IV. fázu RK, dnes som si pochutnával na výbornom špenáte z mladej žihľavy. Neviem ako ostatní, ktorí začali 24. februára obstáli počas tejto pomerne náročnej skúšky. Ťažkostí a pokušení je na celej ceste veľa, odhliadnuc od problémov, ktoré prináša len samotný bežný život či už v zamestnaní, v rodine a v spoločnosti. Ani pre mňa to nebola jednoduchá cesta a pár krát som zavrávoral, ale nevzdal som to a pokračoval ďalej. V mnohých smeroch mi bolo poučné a podnetné byť konfrontovaný s ťažkosťami a skúsenosťami tých, ktorí sa na toto dobrodružstvo odhodlali a prispeli svojimi komentármi. Verím, že mnohým to bolo užitočné, a aj keď to niektorí nedokončili vplyvom vonkajších a vnútorných nepriaznivých okolností, bola to pre každého cenná praktická skúsenosť. Ešte budem pokračovať v V. fáze RK, ku ktorej každého pozývam. Je to strava založená na plnohodnotných celozrnných obilninách a strukovinách a výrobkov z nich, ako i zelenine, ovocí, orechoch a semenách. Pre súčasné ľudstvo je to jediná rozumná alternatíva, ktorá ho dokáže uživiť, a zdravo a plnohodnotne stravovať, ako môžeme vidieť na relatívne stabilnej čínskej civilizácii a iných ázijských kultúrach (i keď biela ryža tu tiež napáchala veľa škody). Dokonca mnohonásobne viac ľudí by sa na tejto strave dokázalo na našej planéte uživiť, pretože až 80% obilovín a strukovín je nerozumne skrmovaných dobytkom. Pritom je to strava nielen zdravá, overená tisícročiami, ale aj ekonomická a z hľadiska uchovávania najmenej problematická. Sú výživové smery ako paleolitická strava, čiže kvalitatívny návrat k strave lovcov a zberačov plodov, ktorej by sa mohla venovať, z ekonomického hľadiska, len malá hrstka šťastlivcov súčasnej populácie. Taktiež vitariáni majú obrovský problém s celoročným zháňaním vhodnej čerstvej surovej zeleniny a ovocia a ich uskladňovania, odhliadnuc od toho, že mnohí z nich pri tejto strave dopadli dosť neradostne. Je pravda, že pri nábehu na RK, mnohí z nás môžu mať rôzne ťažkosti, ako vidieť aj z tejto diskusie. Sú však spôsobené povážlivým narušením nášho vnútorného prostredia a črevnej flóry, včítane rozšírenia pliesní v organizne, vplyvom nami zvolenej nesprávnej a nezdravej stravy. Taktiež všeobecne nezodpovedné priemyselné upravovanie a chemizovanie potravín v záujme ziskov potravinárskych a obchodných reťazcov hraje svoju dôležitú skazonosnú úlohu. My sa môžeme brániť len svojimi vedomosťami o tom čo je správne a zdravé a čo nie. Teda vedieť si vybrať. Inak nám v konečnom dôsledku nikto, ani medicína, nepomôže. Budeme sa tešiť ešte na prípadné Vaše komentáre a skúsenosti tu, alebo zaslanie správy na adresu: viktor.kisan@gmail.com

Škroby a kyseliny neidú k sebe.

v rámci praxe RK je už dlhšie podozrivo ticho. Buď už nás veľa nezostalo alebo je všetko bezproblémové a jasné. No mne sa jeden problém vyskytol. Keď som zaradil zeleninové šaláty v IV. fáze, odrazu som zistil, že mi strava zostáva akosi dlhšie v žalúdku ako predtým, možná aj o hodinu. Musel som pouvažovať prečo a bolo to jasné. Enzým ptyalín, ktorý je súčasťou slín a pomáha nám už v ústach zahájiť štiepenie škrobu na jednoduchší dextrín, čo pokračuje aj v žalúdku, počas niekoľkých desiatok minút po najedení, keďže je žalúdok v kľude, nám takto značne uľahčuje trávenie. Ptyalín je ale veľmi citlivý aj na veľmi slabé kyseliny, ktoré ho deaktivujú, teda vyradzujú z činnosti, má totižto rád zásadité prostredie. A keďže som si šalát dôkladne ochucoval rôznymi kyslými zložkami, ako kyslou kapustou, jablčným octom a tak podobne, vyradil som ptyalín z hry. Keď som si šalát neokyslil, alebo ak áno, tak som ho skonzumoval až na samom konci jedla, respektíve hneď na začiatku, nenastal žiadny problém. Ako náhle som ho však miešal v ústach s ryžou, alebo som ním hoci aj prekladal jednotlivé sústa bol problém. Isteže, mladý, zdravý človek strávi aj klince, ale s vekom enzýmová vybavenosť tela ubúda a tiež ryžovú kúru zvyčajne robíme preto, že máme nejaké zdravotné ťažkosti a aj toto nám potom môže byť prínosom.

IV. fáza - surová zelenina,

tak zajtra by sme mnohí mali ryžovú kúru zaguľatiť a začať si pridávať k ryži, tepelne upravovanej zelenine a strukovinám aj malý podiel dlho očakávanej surovej zeleninky. Či už budeme s chuťou chrúmať sladkú mrkvičku, alebo si ju spolu s kalerábikom nastrúhame, pridáme cibuľku a ochutíme kyslou kapustou, či pickles a pokvapkáme panenským olivovým olejom a ozdobíme nejakou vňaťkou. Podľa možností by naša zelenina mala byť domáca, bio, či eko, zadovážená od spoľahlivého a poctivého pestovateľa, či z vlastnej záhradky. Viem, že je to čoraz ťažšie. Žiaľ, to čo sa bežne predáva sú len prázdne schránky, plné chemikálií, poskytujúce iba energiu, ale s chudobným množstvom vitálnych látok ako vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré hlavne od zeleniny očakávame. Bez nich metabolizmus nemôže dobre fungovať a objavujú sa zdravotné problémy na rôznych úrovniach. Hlavná príčina tohoto stavu je v intenzívnom a chemickom poľnohospodárstve, ktoré zničilo pôdu, na ktorej už nemôžu vyrásť zdravé plodiny. Podstatne si môžeme však vypomôcť tým, že si našu zeleninu obohacujeme, mimo morských rias, tiež o divoko rastúce druhy našej zeleniny z lesov a lúk, ako mladé lístky žihľavy, ktorá je nesmierne bohatá po všetkých stránkach, púpavu aj s koreňom, ktorý pridáme k tepelne upravovanej zelenine, medvedí cesnak, ktorým si obohatíme šaláty, ale môžeme ho nasekaný použiť na záver prípravy dusenej zeleniny čí polievky. Pri varení však môžeme tiež použiť koreň lopúcha väčšieho, ktorý si veľmi vážia japonci (ten lopúch, ktorého semená sa nám prichytávajú na šaty). Divoko rastúca zelenina je bohatstvom biogénnych látok nadradená aj eko zelenine. Sami si na balkóne alebo okne v hrantíku môžeme tiež pestovať rôzne vňate, mladú cibuľku a pažítku. Môžeme sa inšpirovať v brožúrkach: Jan Potácel - Stanislav Muntág, Potraviny z lesov a lúk, NOVA Martin 1991 a Jan Potácel, Plané rostliny ve výživě, Přátelé přírodní výživy, Praha 1988. Mne to zatiaľ všetko veľmi chutí, cítim sa dobre, bolesti v kĺboch sa uvoľnili. Ryžu si varím suchšiu, rozsýpavú (pomer asi 1:1,8), ktorá je oveľa chutnejšia. Uvarenú strukovinu v kuchte si s ňou ráno na celý deň zmiešam a zeleninu si ku každému jedlu varím zvlášť. Veď s ňou nie je moc viac roboty ako s čajom, pretože ju varím krátko, nakoniec k nej zamiešam vňate a odstavím. Šalát si možno pripraviť na celý deň, prípadne aj na viac dní v uzavretom pohári v chladničke vydrží. Prajem pohodu, lásku, vytrvalosť a aby sme na štvrtú fázu pri bežnom stravovaní ani neskôr nezabudli.

zajtra koniec II. fázy

Ahoj Viktor, nevieš čo moze byt nasledkom toho, že ma počas celej RK sprevadza bolesť v krku-oblasť štítnej žľazy ? Je to taka tupa ale pre mna znesitelna bolesť. viera

Morská zelenina

by Ti mohla pomôcť, pretože je bohatým zdrojom pre nás prepotrebných minerálov, ktorých máme nedostatok. Jedná sa teda o morské riasy: WAKAME, nastrihať na kúsky, namočiť na 10 minút a variť buď v polievke, alebo dusiť so zeleninou. Aby boli dobre využiteľné, je dobré ich celkove variť asi 1/2 hodiny. KOMBU používajú sa hlavne na varenie strukovín, pretože ich doplňujú a uľahčujú ich varenie a tiež sa varia pomerne dlho. Je dobré ich namáčať hneď so strukovinami, asi 5 až 7 cm kúsok. Kombu sa zvykne variť aj s ryžou, ktorú acido-bázicky vyvažuje. Ďaľšie riasy sú HIZIKY, ARAME a BUBLINATKA, známa tiež pod menom kelp (fucus vesiculosis), ktorú kúpime aj v lekárni, ktoré všetky majú podobné použitie ako wakame. Zvláštnym druhom sú riasy NORI, čo je tenký, akoby hodvábny štvorcový plátok asi 15x15 cm, používaný na japonské suši rolky. Zvykne sa však tiež mierne osmahnúť nad plameňom, pozor aby sa nespálila, a namrví sa na ryžu alebo zeleninu. Ja používam väčšinou wakame, kombu a občas bublinatku, z ktorej sa tiež robia účinné kvapky proti strume.

nori

len by som doplnil, ze NORI su dostat aj vo forme vlociek, daju sa pouzit napriklad ako korenie do polievky. Je to v podstate to iste len ina konzistencia.

rýžu s morskymi riasami

si uz varim spolu kazdy den. Pomohlo to, ustupila bolest v oblasti štitnej žlazy. Ďakujem za radu. viera

aj ja sa pridavam

Caute, dopocula som sa o tejto kure a povedala som si ze to vyskusam.... Zacnem od zajtra.Je tu niekto kto zacina od zajtra? 22. Marca? Linda

palo

Diky Viktor. Do blogu nepíšem, veď niet ani prečo, keď všetko tak podrobne rozoberieš. V prispevku, v inej diskusii som sa pýtal na vhodnosť kúry pre môjho kamoša - onkologického pacienta. Ako som predpokladal, onkológ mu to zakázal (zdá sa mi, že oni uznávajú iba chemo- a rádio- terapiu a rezanie), ale ani on nebol s touto kúrou vysporiadaný. Tak som do toho šiel sám a neľutujem. Už sa teším na strukoviny a Tvoje ďalšie rady. Palo

18 deň, zajtra strukoviny

väčšina z nás, ktorí sme sa dali v tomto pôstnom období na RK a zatiaľ sa držíme, by mala zajtra začínať so strukovinami. To znamená že si ich dnes preberieme, premyjeme a namočíme a zajtra ráno uvaríme. Kto by to ráno nestihol, tak si to môže pripraviť aj s ryžou večer. Zelenina by mala byť však čerstvo uvarená až ráno, pretože po uvarení rýchlo oxiduje a stáva sa kyselinotvorná. Zelenina je v našej kuchyni veľmi dôležitá, pretože to je takmer jediná zásadotvorná zložka našej stravy. Ak ju nemáme, z tela sa vyplavujú cenné minerály, čo vedie mimo iného, tiež k oslabovaniu kostí a zubov.
Pomer taniera: Ryža 65% - Zelenina 25% - Strukoviny 10%.

Inak ľudsky povedané: ak zvykneme jesť 240 g varenej ryže, tak zeleniny bude asi 90 g a varených strukovín asi 40 g. Strukoviny by mali byť vždy dobre uvarené a dobre požuté, vtedy by nemali nadúvať. Dokonca ani dojčiace matky by takto pri kojencoch nemali mať problémy. Takže šťastnú ruku pri varení a dobrú chuť pri jedle.

HURÁÁÁÁÁÁ

9.deň je zamnou dnes pridam zeleninu, lenže tie bylinky použijem sušené z obchodu, splnia svoj účel aj tak ?? viera

Bylinky

ahoj Viera, tvoj hurónsky rev počuť až sem. Gratulujeme, najkritickejšiu časť máš za sebou. Samozrejme, že môžeme použiť aj suché bylinky z obchodu na dochutenie varenej zeleniny, ktoré sú vlastne zároveň liečivkami. Pre inšpiráciu ich vymenujem viac: saturejka, bobkový list, zázvor, skorocel, šalvia, yzop, majorán, rozmarín, tymián, pamajorán (dobromyseľ), žihľava, ligurček, pažítka, bazalka, púpava, žerucha, cibuľová vňať, kôpor, zelerová vňať a tiež rasca, aníz, fenikel, puškvorec, borievka, palina božie drievko, muškátový kvet, škorica, badián, cesnak, cibuľa. Niektoré divo rastúce už nazberáme aj v prírode čerstvé ako medvedí cesnak, žihľavu a púpavu.

dííík za podporu

este raz dik , rozsiril sa mi bylinkový obzor. viera