Skip to Content

Liečivé huby (kapitola 4)

Z diela: Mgr.Anton Matejčík " Prírodné liečivá",

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius, L.)

„So mnou si odolnejší voči infekciám a liečim Ti aj zrak“ Stupeň opatrnosti: 0

Popis: - klobúk má 10-70 mm v priemere, za mladi je mierne klenutý, potom plochý a napokon lievikovite prehĺbený s laločnato zvlneným okrajom. Najprv býva žĺtkovožltý, neskôr blednúci, holý, matný. Lupene sú v podobe hrubých, vidlicovite rozdelených, až 3 mm vysokých žiliek, ktoré sú pospájané priečnymi žilkami (anastomózami). Žilky sú žĺtkovožlté a zbiehajú hlboko na hlúbik. Hlúbik je 30-60 mm vysoký a 8-25 mm hrubý, rovnako sfarbený ako žilky pod klobúkom (žltý), valcovitý, smerom k báze sa zužuje a smerom ku klobúku sa rozširuje tak, že prechádza pomaly do klobúka. Dužina je bledožltá, pevne mäsitá, vôňu a chuť má príjemne korenistú. Výtrusný prach je bledo okrovožltý. Zloženie: - obsahuje hlavne cca 8 esenciálnych aminokyselín, na vitamín A je bohatší ako mrkva Liečivé účinky: - zlepšuje odolnosť organizmu proti infekčným chorobám (antiseptikum), zlepšuje zrak, lieči šeroslepotu (oftalmologikum), dýchacie problémy Použitie: - sušené kuriatka (kuriatka očistíme od nečistôt, dobre usušíme, hermeticky uskladníme v sklených pohároch opatrených etiketou na tmavom mieste) použijeme na prípravu polievok, hubových omáčok, pomazaniek a pod. - pomazánka z kuriatok (15 g suchých kuriatok namočíme do vody na 12 hod., scedíme (2 dkg čerstvých kuriatok) opražíme na masle s posekanou cibuľkou, pridáme na mäkko uvarené vajce, dochutíme soľou, korením a rozmixujeme) sa konzumuje pri ťažkostiach 2 x denne s čiernym chlebom Kuriatko je chutná huba. Používame ju na prípravu rôznych kulinárskych špecialít.