Skip to Content

Výroba vlastných vločiek

Zamysleli ste sa niekedy nad výrobou svojich vlastných čerstvých vločiek z lúpaného ovsa a iných obilnín a semien? Obyčajne si myslíme, že kúpou rôznych vločiek z obchodu sme získali živú, čerstvú potravu. Nie je to však tak. Vločky sú v procese výroby krátko zohrievané na vysoké teploty, aby sa do budúcna zničili rôzni potencionálni škodcovia. Taktiež balené vločky po mesiacoch skladovania, nie sú už vôbec čerstvou potravou.

A pri tom, vyrobiť si vlastné vločky, plné vitálnych látok, či už na surové müsli, rôzne kaše alebo do zdravého pečiva, s italským lisom na vločky MARGA Mulino, od firmy MARCATO www.marcato.net, je veľmi jednoduché . A nielen vločky, ale pripraviť si aj čerstvú šrotovú múku pre kollathove raňajky alebo varené kaše, nie je žiadny problém.

Sám mám tento ručný vločkovač už asi 13 rokov a stále mi slúži k mojej plnej spokojnosti. Stačí ho pripevníť na dosku kuchynského stola alebo dresu, nasypať do násypky obilie, či semená, zatočiť kľukou, a už máme v spodnej nádobke vločky, alebo hrubú šrotovú múku.

Naproti otvoru pre kľuku sa nachádza nastaviteľný gombík, ktorý má 3 stupne nastavenia:

1 múka

2 hrubé vločky

3 jemné vločky.

Osvedčilo sa mi robiť ovsené vločky na 3. stupni, pričom ich preženiem valcami ešte raz, čím dostaneme veľmi pekné, jemné, profesionálne vločky. Niekedy je potrebné prstami voľnej ruky vločkám v násypke trochu pomáhať, aby štrbinou lepšie padali medzi drážkované, oceľové valce. Keď do násypky dám ľanové semienko, tak na 3. stupni dostanem zaujímavé ľanové vločky.

I keď je k mlynčeku priložený jemný štetec na čistenie, lepšie sa mi osvedčilo čistiť valce, ak je to potrebné, drsnou zahnutou kefkou s rúčkou, určenou na umývanie riadu.

Ak chceme robiť vločky z krehkých obilnín ako je raž, pšenica, jačmeň, ryža, špalda a podobne, treba obilniny najprv krátko umyť, nechať na sitku okvapkať, utrieť v preloženej kuchynskej utierke a uzavrieť na 12 hod. do pohára so šroubovacím viečkom. Tu sa naparia a zmäknú a takto upravené obilniny môžeme potom spracovať na vločky. Ak by sme ich chceli dlhšie skladovať v pohári, necháme ich radšej trošku voľne preschnúť, aby nám prípadne nestuchli.

Od roku 2004 som sa tri roky pokúšal pre priateľa zaobstarať túto všestranne užitočnú mašinku v značkovej predajni Marcato v Bratislave, no bez úspechu. Neustále som predajňu žiadal, zapisovali si ma do ich zošita, aby sa mi ozvali, keď ho dostanú. No kvôli určitým dodacím problémom sa im to podarilo až v r. 2007. Nechcem robiť žiadnu reklamu, mal som s tým jedine starosti, ale chcel by som upozorniť ďalších záujemcov o zdravé stravovanie na tento užitočný a praktický strojček.

Vločkovač dostať, po určitých problémoch spojených s prestavbou, opäť od zač. augusta 2010 v predajni MARCATO v zrenovovanom bratislavskom starom Tescu na Kamennom námestí č. 1, na prízemí, v oddelení domácich potrieb.

Pre mimo bratislavských záujemcov udávam aj telefónne číslo predajne 0905/612799. Od r. 2007, vďaka záujmu, sa už stal vločkovač ich pravidelným sortimentom a môžu ho poslať aj na dobierku.

Cena je teraz 75,- €, ktorá sa trochu navýšila, pretože už sa nedá nakupovať v Itálii priamo z fabriky, ale treba ísť cez italského predajcu.

F:Ž. Bratislava, aktualizácia 28.júľa 2010

 

Komentáre

Voľby prehliadania komentárov

Vyberte si, ako chcete zobrazovať komentáre a kliknite na "Uložiť zmeny".

Kde objednať vločkovač v CZ

Práve som objednal pre známich 2 vločkovače Marga v Česku vo firme Mojenudle.cz, keďže na Slovensku sú dosť nedostupné.

Nechal som si to poslať do Čiech k známim, ale na môj dopyt, či by to šlo poslať aj na Slovensko, mi firma odpovedala:

určitě by to šlo, ale je třeba počítat s vyšším poštovným (cenný balík České pošty stojí na Slovensko okolo 250 Kč).

S pozdravem

Ondřej Mlejnek

mojenudle.cz

VLOČKOVAČ

Dobrý deň, ja by som sa chcela informovať o dostupnosti vločkovača. Posledné komentáre sú už dosť staré a preto neviem, či sú miesta predaja stále aktuálne. Je možné kúpiť vločkovač aj cez internet? Veľmi pekne ďakujem

RE: vločkovač

Áno, kontakt je aktuálny, okrem mobilu existuje aj mailová adresa: marcatka@gmail.com.
Cez internet možno kúpiť v Prahe v jedných Domácich potřebách.

Lis na vločky v predaji

Lis na vločky "Marga" bude opäť k dostaniu v predajni Marcato v zrenovovanom Tescu na Kamennom námestí. Viac informácií viď v aktualizovanom článku hore! Viktor

Lúpaný ovos

alebo nahosemenný v polkilovom balení sa dá kúpiť v Mariane v tržnici na Trnavskom mýte, Bratislava. Ale táto firma ho dodáva aj do rôznych Natur obchodíkov a do supermarketov. Možno ho kúpiť aj v bio kvalite, napr u Planietu na Karpatskej ulici. Ak máte dobré vzťahy v niektorom natur obchode, vedúci Vám môže objednať aj 25 kg bio ovos v Ekotrende Myjava.

Ahojte, dakujem za novú

Ahojte, dakujem za novú informáciu o vločkách. Je to dobré vedieť, aj o zničených vločkách vo výrobe, aj o vločkovači. Povedzte mi prosím, kde kupujete zrná na vločky.

Kvalitný vločkovač

Mám ten istý vločkovač už asi 12 rokov. Je veľmi kvalitný a dobre sa s nim robi. Obzvášť diky Viktorovi za ten návod na výrobu vločiek, doteraz som nemal čas :-) zistiť ako dobre urobiť pekné placaté vločky, vždy sa mi to polámalo na malé kúsky. ---------- Veľa dobrého praje Juraj Voda o Vode

Ako jesť vločky,

po súkromnej linke komunikujeme s Ondrom, ktorý si kúpil tento vločkovač. Mohlo by to byť prínosom aj pre iných, preto tu časť korešpondencie s ním ohľadom vločkovača uverejňujem: Ahoj Viktor, vlockovac je fakt dobra vec, prave jem ovseno-lanovo-ostropestrecove vlocky zaliate trochou stavy z mrkvy, cerv. repy a zeleru. Je to chutne. Chcem sa opytat ake vlocky si robis Ty, ake mas recepty, kombinacie, ktore su na co dobre. Ake mnozstvo vlociek jes? Ake kombinacie su nevhodne? Stupen 1 je najhrubsi, 2 stredny a 3 najtensi? Mas presne tento typ vlockovaca doma? S pozdravom Ondrej Ahoj Ondrej, mám presne ten istý typ vločkovač. Myslím, že keďže firma Marcato robí už desaťročia celú radu ručných strojčekov na cestoviny, má technicky a funkčne tieto mašinky dobre prepracované a spoľahlivé. Ako som písal už v eutrofii je: 1 šrotová múka 2 hrubé vločky 3 jemné vločky Na 2 pučím aj slnečnicové semienka a na 3 ľanové semienko pred tým ako ich pridám do kaše k vločkám. Ja robím najčastejšie ovsené a ľanové vločky, občas špaldové. Najčastejšie robím kašu z ovsených a trochy ľanových vločiek, k čomu pridám slnečnicové jadierka, čo zalejem vodou a nechám pár hodín zmäknúť a sfermentovať. Potom nakrájam ovocie, nastrúham jablko, pridám škoricu, lyžicu medu, trochu jogurtu a mlieka tiež trochu dobrej sójovej omáčky alebo misa na vyváženie. Je to veľmi chutná kaša, hlavne pre bežných ľudí a pre deti. Ja uprednostňujem varené celé zrná. Vločky robím občas a najčastejšie pre dcéru, ktorá je športovkyňa. Podľa stravovania Hunzov, najdlhšie žijúceho národa, by sa mali vločky jesť na sucho, aby sa vytvorilo dostatok slín, ktoré zabezpečia dobré strávenie škrobov už v ústach. Potom až niečo vypiť alebo zajesť. Keď ich zvlhčíme, urobíme z nich kašu, už sa tvorí málo slín. Nevhodné kombinácie k vločkám sú kyslé veci, sladké veci a tuk, ktoré spomaľujú ich trávenie. Ale zase, keby sa človek mal stresovať a nechutiť mu to, tiež by to nebolo dobré. Množstvo tak, aby sa človek neprejedal a mal po 3 hodinách už prázdny žalúdok. s pozdravom Viktor