Skip to Content

Potravinársky ľanový olej

Chcem reagovať na príspevok ktorý pridal viktor 9. január 2008.
Už dlho neviem zohnať ľanový olej plnený v dusíkovej atmosfére do tmavých fliaš a uskladňovaný v tme a chlade. Pozná niekto výrobcu alebo dodávateľa na Slovensku? Ak by som vyrábal olej z ľanu sám, je postup uvedený viktorom (mletie v pomalootáčkovom mlynčeku) správny? Nemá sa to lisovať? Samozrejme súhlasím s názorom že nesprávne plnený a uskladnený olej podlieha skaze ešte pred otvorením fľaše a v takom prípade môže uškodiť. Súrne potrebujem dobrý ľanový olej.

Komentáre

Voľby prehliadania komentárov

Vyberte si, ako chcete zobrazovať komentáre a kliknite na "Uložiť zmeny".

Ľanový olej versus semeno

v materiáli www.mwm.cz sa udáva: "Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Proto se používá v malířství. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto MUSÍ být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak jen je to možné a stabilizovat proteinem ( SPREAD, atd.) ihned po otevření láhve." "Lze také použít lněná semena, která musí být rozdrcena v mixéru nebo rozemleta v mlýnku na kávu. Potřebujete třikrát větší množství semen, abyste získali ekvivalentní množství oleje. Semena jsou vysoce kalorická, takže někdo může snadno přibýt na váze. Semena mají rovněž vysoký obsah rozpustné vlákniny, takže společně s kapalinou mají sklon vytvořit tuhnoucí "rosol". Čerstvě rozdrcená semena přidaná do muesli a ihned konzumovaná mají vynikající chuť." Trojnásobné množstvo ľanového semena oproti oleju vyplýva aj z toho, že semeno obsahuje asi 31% oleja. Potom pomer je vlastne váhový pomer. V praxi by to znamenalo, že jednej lyžici oleja by zodpovedali asi 3 zarovnané lyžice celého, nepomletého ľanového semena, ktoré samozrejme tesne pred použitím musíme zomlieť. Potom recept na zdravú a liečivú zmes by mohol byť: 100 g tvarohu (tučnosti min. 10%), 6 zarovnaných lyžíc ľ. semena, 1 lyžica panenského slnečnicového oleja a pridáme toľko vody, aby sa zmes počas 4 minút v mixéri ľahko pohybovala. Keď by sme chceli spread na ovocie, pridali by sme do zmesi med, prípadne trochu kajenského korenia; ak by sme potrebovali majonézu mayo na zeleninový šalát, pridali by sme citrónovú šťavu, horčicu a nejaké bylinky. Dôležité upozornenie: k dosiahnutiu plných ozdravných a liečebných účinkov kúry s ľanovým olejom je nevyhnutný hlavne pobyt na slniečku! Hoci aj v tieni stromov. Potom je dôležité cvičenie a pobyt na čerstvom vzduchu. Ďalej je nevyhnutný 3 x denne teplý čaj. Vhodná je mäta pieporná, šípkový čaj a pred obedom hrnček čierneho čaju.
Obrázok používateľa MrCollagen

max 2%

prosím !!! V článku z www.mwm.cz je zásadná chyba, alebo zámer ! Dr.Budwig v originále píše o tejto maximálnej tučnote. Pre mňa ako laika to má svoju logiku- tučný tvaroh sa nemôže spojiť s tučným olejom ! Ak má niekto iné informácie, rád prijmem :-)

To znamená 1 lyžica oleja

To znamená 1 lyžica oleja = 3 lyžice mletých ľanových semien? Prosím o radu, čo s ľanovým olejom? Kúpila som ho v dôvere, že je dobrý. Keď som ho preliala zo zelenej umelohmotnej fľaše do priehľadnej sklenenej fľaše, bola som prekvapená. Intenzívne žltý. Nepoužiteľný. Mám tri fľašky, t. j. 0,75 l. Čo s ním? Smutná som, že v predajni zdravej výživy predávajú takýto nekvalitný tovar. Alebo takú kvalitnú fermež. Uhol pohľadu.

Takýto ľanový olej

sa dá zohnať len v Nemecku a v Amerike. Viď http://www.budwigflax.com/ Ak si prečítate článok od MUDr Budwig, spomínaný na tejto stránke, tak zistíte, že používať mleté ľanové semienko je úplne v poriadku. Jeho množstvo v tomto prípade je len 3 x väčšie. Toto je u nás žiaľ, jediná schodná alternatíva.

olej lanovy 100% za studena

olej lanovy 100% za studena lisovany vynikajucej kvality a lahodnej chuti sa vyraba aj u nas na slovensku ak mate zaujem predaj c.tel. 0918 834971