Skip to Content

Jablko

„Plod tohto stromu je jemný a ľahko stráviteľný a neškodí surový žiadnemu zdravému človeku. Pretože jablká rastú a nadobúdajú sviežosť za nočnej rosy od prvého spánku až takmer do rozbrieždenia. Preto je dobré pre zdravých ľudí jesť ich surové, lebo sú zrodené zo silnej rosy.“ Hildegarda z Bingenu

My by sme v našom jedálničku mali dať jablkám oveľa väčší priestor. Kedy sme naposledy piekli jablká? Asi na Vianoce, lebo nádherná vôňa navodila v našej domácnosti nostalgickú atmosféru. Ako často podávame jablkový kompót, jablkovú doma urobenú štrúdľu ako dezert? Kto si pamätá ešte sladké jablkové štiepky? Európania si túto medicínu na trávenie nahradili žuvačkami, zemiakovými chipsami, solenými arašidmi atď. Jedine jablková šťava si ešte udržala svoje miesto.

„Chorým ale surové jablká trocha škodia, pretože sú slabí. Uvarené a upečené jablká sú dobré pre zdravých aj chorých. Keď sú jablká staré a zvráskavené, teda v zime, môžu ich zdraví aj chorí jesť surové.“ Hildegarda z Bingenu

Keď zješ denne jedno jablko, ušetríš si návštevu lekára, hovorí staré príslovie. Aj Benedikt, radový otec, nariadil, že každý mních musí dostať na stôl denne jedno jablko.

www.hildegarda.sk