Skip to Content

Dogoty

Sú chutnou a zdravou alternatívou celozrnného chleba alebo pečiva. Vyznačujú sa maximálne rýchlou a jednoduchou prípravou, ale výsledok stojí za to a prekoná všetky naše očakávania. Nič jednoduchšie v pekárskom remesle už neexistuje. Ale v jednoduchosti je niekedy krása.

Zoberieme ½ kg jemne pošrotovanej pšenice (ak môžeme dáme prednosť zdravšej špalde), alebo pšeničnej (špaldovej) celozrnnej múky (alebo aj celozrnnej ražnej múky alebo zmesi, aby 80% prevažovala jedna múka), Pridáme trochu mletej rasce a štipku morskej soli. S vodou všetko  vypracujeme na redšie cesto. Je vhodné, ak necháme cesto na teplom mieste niekoľko hodín alebo cez noc postáť, aby prirodzene sfermentovalo a pečivo bolo ľahšie stráviteľné. Rozštiepia sa tým niektoré zložité látky na jednoduchšie a odbúra sa kyselina fytová, brániaca vstrebávaniu železa, vápniku a zinku.

Ešte raz premiešame a na vymastený plech, alebo lepšie, na plech pokrytý papierom na pečenie, kladieme polievkovou lyžicou podlhovasté kôpky (hustota cesta by mala byť taká, aby sa nám kôpky neroztekali). Pečieme v dobre vyhriatej rúre ½ hodiny, kým nie sú svetlo hnedé. Najlepšie sú čerstvé, ale po vychladení a 1-dňovom vyparení vydržia v chladničke v igelitovom vrecku aj 10 dní.

 

František Žilinek                                                                          02.2.2009