Skip to Content

Azuki fazuľky

Slovo „azuki“ japonsky znamená „malé fazuľky“. Drobné, sýto červené azuki fazuľky pomáhajú pri posilňovaní ľadvín. Sú dobré tiež na reguláciu a normalizáciu črevnej peristaltiky. Je to snáď jediný druh fazule, ktorý je tiež vhodný na naklíčovanie.
Jedno zaujímavé použitie azuki, ktoré objavili ľudia ďalekého východu, je nasledujúce: Ak niekoho pohryzie pes, krysa alebo myš, môžu pomôcť azuki pri eliminácii akéhokoľvek jedu. V tomto prípade je však nasledujúci spôsob prípravy najlepší: pomeľte fazuľky na múku a pridajte k nej vriacu vodu. Po dôkladnom premiešaní zjedzte tento krém. Ak by sme jedli varené azuki, tiež budú účinné. Aziati jedia v prípade uhryznutia zvieraťom hneď azuki a pokračujú v tom 4-5 dní, aby vylúčili účinky akéhokoľvek jedu, ktorý by zviera prenášalo. Azuki fazuľky pomáhajú tiež pri regulácii menštruačnej činnosti. Ak má žena nepravidelnú menštruáciu, bolesti, kŕče, atď. denne môže skonzumovať malé množstvo azuki fazuliek.
Existuje ešte jedna ďalšia ľudová múdrosť v súvislosti s azuki fazuľkami. Ak by žena rada posunula svoju menštruáciu, mala by zjesť jednu, dve alebo tri tieto fazuľky, bez rozkúsania. Hovorí sa, že jedna fazuľka začiatok posunie o jeden deň, dve o dva a tri o tri dni.

Čaj z azuki fazuliek:
Varte ½ šálky azuki fazuliek v 2 ½ šálkach vody a s 5 cm dlhým kúskom morskej riasy kombu v normálnom hrnci (nie v tlakovom hrnci). Nesoľte. Doplňujte studenú vodu, ako vody v hrnci varom ubúda. Nemiešajte. Asi za hodinu by mali byť fazuľky varené. Zlejte z nich šťavu. Pite jednu šálku tejto šťavy, ku ktorej ste pridali štipku soli. Toto podporuje tvorbu moču a tiež posilňuje ľadviny. Užívajte ju obzvlášť pri nefritíde (zápale ľadvín), vtedy ako váš jediný nápoj. Samotné fazuľky nevyhadzujte: pridajte k nim trochu vody a štipku soli a varte to ďalších 5-10 minút.
Azuki fazuľky sú veľmi vhodné pri ľadvinových ochoreniach a tiež pre diabetických pacientov.

Pokrm z azuki, tekvice a kombu:
Umyte šálku fazuliek azuki a namočte ich cez noc, alebo na 4-6 hodín. Namočte, asi na hodinu, niekoľko pásikov morskej riasy kombu a potom ich nakrájajte na kúsky veľké 2,5 cm2. Položte tieto kúsky kombu na dno hrnca a na ne dajte fazuľky azuki.. Zalejte to vodou, priveďte k varu a pomaly varte počas 40-ich minút. Tvrdú zimnú tekvicu, alebo hokaido tekvicu nakrájajte na 5 cm kúsky. Ak tekvica nie je k dispozícii, môžete ju nahradiť karotkou alebo paštrnákom. Množstvo tekvice by malo byť približne rovnaké ako množstvo fazuliek (asi 2 šálky). Dodajte tekvicu na vrch kombu a fazuliek. Pridajte trochu morskej soli. Prikryte a nechajte ešte raz variť 25-30 minút, až kým oboje, fazuľky a tekvica, nie sú mäkké. Vody môže počas varenia ubudnúť, preto trochu pridajte, aby boli fazuľka a tekvica zaliate. Ku koncu varenia prichuťte trochou sójovej omáčky tamari alebo morskou soľou. Prikryte hrniec a varte ešte pár minút. Vypnite a nechajte jedlo, pred podávaním ešte pár minút dôjsť.
Toto jedlo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, obzvlášť u diabetikov a hypoglykemikov. Tiež je dobré v prípade ochorení ľadvín a pri celkovom nedostatku energie.
Preklad z: Michio Kushi, Die makrobiotische Hausapotheke

Červená ryža:
Ak varíme fazuľky azuki s ryžou, dodajú jej chuť, farbu a výživnosť. Toto jedlo je známe v Japonsku ako Červená ryža, kde sa podáva na párty, a zvláštnych príležitostiach.
Namočte 1 diel fazuliek so 4 dielmi hnedej ryže v asi 10 dieloch vody na min. 4 hodiny, Potom varte v tlakovom hrnci 50 minút. Ak pridáte k receptu ešte sušené gaštany alebo sladkú hnedú ryžu, jedlo získa lahodnú sladkú chuť.
Recept umiestnený na vreci fazuliek azuki od japonskej firmy MITOKU CO. LTD.

F.Ž 11.03.2010