Skip to Content

Špenát zo žihľavy

Pŕhľava dvojdomá (žihľava) má nesmiernu liečivú a dietetickú hodnotu. Listy obsahujú veľa chlorofylu a nesmierne veľa rozličných minerálnych látok (aj v porovnaní s inými planými zeleninami), najmä vápnik, fosfor, horčík, železo, ďalej vitamíny B2, K, C, karotén, organické kyseliny, éterický olej, triesloviny. Pŕhľava pôsobí tonizujúco, podporuje látkovú premenu a fyziologické funkcie organizmu, osoží pri rekonvalescencii, stavoch nedostatku vitamínov a minerálov, pôsobí močopudne a liečivo pri reumatických chorobách, hnačkových ochoreniach, cukrovke, podporuje činnosť žliaz s vnútornou aj vonkajšou sekréciou, tráviacich orgánov a tvorbu krvi. Čiže je mimoriadne vhodná pri rekonvalescencii, pri prechode na plné stravovanie po rôznych kúrach.

Žihľava sa tradične upravuje ako špenát, prípadne v zmesi s medvedím cesnakom a špenátom na prívarky, polievky a šaláty, ale aj do omeliet a fašírok. Čerstvé alebo sušené listy môžeme využiť ako korenie a vhodnú čajovinu. Liečivé účinky má žihľavová šťava, ktorú riedime vodou, alebo pridávame do omáčok, polievok a ďalších jedál. Na kuchynské použitie zbierame mladé výhonky a listy, ktoré môžeme pred použitím obariť vriacou vodou, aby sme zneškodnili látky spôsobujúce pŕhlenie.

  • Nazbierané mladé vršky a lístky žihľavy operieme krátko v studenej vode, necháme odkvapkať.
  • Na dno hrnca dáme trochu posolenej vody, ktorú privedieme do varu, pridáme žihľavu a pod pokrievkou, za občasného miešania, sparíme.
  • Žihľavu cez sito precedíme, vodu odložíme.
  • Žihľavu na doske väčším nožom dôkladne nasekáme.
  • Na oleji do zlata opražíme na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme vodu zo žihľavy a posekanú žihľavu a privedieme do varu. Ak treba pridáme ešte vodu.
  • Počas varenia pridáme na zahustenie niekoľko lyžíc celozrnnej múky, ktorú sme rozrobili v troche studenej vody na riedučkú kašu. Dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Pridáme niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku a trochu dobrého octu (umeocot, balsamico alebo jablčný).
  • Ak treba môžeme na koniec na dochutenie pridať ešte trochu olivového oleja

Špenát servírujeme k uvarenej celozrnnej ryži alebo zemiakom a ozdobíme opraženým tempehom alebo volským okom.

14.4.2011                                                                 Žilinek Frantiček