Skip to Content

Antioxidanty

Existuje skupina vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a iných látok, ktoré pomáhajú organizmu pred vznikom voľných radikálov. Voľné radikály sú atómy alebo skupiny atómov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív, imunitného systému a oslabiť organizmus voči infekciám a rôznym degeneratívnym chorobám, akými sú rakoviny a srdcové choroby. Voľné radikály spôsobujú starnutie, skracovanie života. Antioxidanty voľné radikály blokujú a ničia.Antioxidanty možno deliť podľa molekulovej hmotnosti na vysokomolekulové a nízkomolekulové a podľa miesta najčastejšieho výskytu na cytoplazmové a membránové.Vysokomolekulové antioxidanty sú zastúpené najmä v intracelulárnom priestore:

Medzi nízkomolekulové antioxidanty patria:

Ďalšou významnou skupinou sú antioxidanty s výskytom síry - tiolové antioxidanty:

A napokon

V ostatných rokoch sa pokúsilo niekoľko autorov vyjadriť celkovú antioxidačnú kapacitu potravín a výživových doplnkov. Vychádzalo sa pri tom z množstva rôznych druhov antioxidantov v mmol/100g. T, pravda, nevyjadruje účinnosť jednotlivých antioxidantov, ktorá je daná chemickou reaktívnosťou látok. Uvedené sú údale, ktoré publikoval v r. 2003 R.Šimončič a I.Kajaba:Potravina mmol/100g orech kráľovský 20,97 slnečnica rovná 5,31 lieska 0,49 fazuľa obyčajná 0,38-1,14 sója 0,82 šošovica 0,49 hrach 0,12 pohanka 1,99 jačmeň 1,10 kukurica 0,60 ovos 0,59 raž 0,47 pšenica 0,33 ryža 0,04 ďumbier 3,76 repa obyčajná 1,98 mrkva 0,04 paprika 2,46-1,94-1,64 kapusta hlávková 2,34 brokolica-karfiol-kel 0,58-0,41-0,23 rajčiak 0,31 tekvica, fenikel, uhorka0,08-0,07-0,05 cibuľa a cesnak 0,67 a 0,47 ruža šípová 39,48 čučoriedka 8,23 ríbezľa čierna 7,35 jahoda obyčajná 6,88 čerešňa 5,33 černica 5,07 pomaranč-citrón 1,14-1,02 mandarínka-grapefruit 0,90-0,83 jablko-banán-hruška 0,28-0,20-0,18 marhuľa 3,24 slivka 2,60 hrozno-vinič 1,45  Najväčšiu antioxidačnú kapacitu má bobuľovité ovocie, ale kráľom antioxidantov je šípka a orech kráľovský. Ovocie má najvyšší antioxidačný význam, hoci podľa doterajších predstáv sa väčší význam prikladal zelenine.