Skip to Content

Recenzia: Dušan Zachar, Humánna výživa II.

Dušan Zachar, Humánna výživa II. Živiny, TU Zvolen, 2004, 218 strán.

Ide o druhý zväzok série prác o výžive človeka. Je zameraný na informácie o živinách, pričom hlavná pozornosť je venovaná esenciálnym živinám.

V prvom zväzku bola uvedená stručná informácia o dvoch skupinách regulačných látok: enzýmoch a hormónoch. Tieto sa tvoria v ľudskom organizme, no niektoré z nich sa vyskytujú aj v potravinách. V každom prípade ich vznik a pôsobenie je závislé od stravy, ktorú konzumujeme.

V druhom zväzku je reč o vitamínoch a minerálnych látkach, ako ďalších skupinách regulačných látok, látok, ktoré majú nenahraditeľný vplyv na regulovanie metabolizmu a iných dejov v organizme. Ide o živiny, ktoré si človek nevie vyrobiť, a preto ich musí prijať v potrave. Bez nich normálny život, vývoj, rast a reprodukcia nie sú možné.

Okrem nich sú v práci posúdené aj bielkoviny a aminokyseliny, z ktorých sa bielkoviny skladajú, ďalej peptidy a amíny a osobitná pozornosť sa venuje esenciálnym aminokyselinám. Bielkoviny sú štrukturálne látky, majú neobyčajne zložitú štruktúru a ich kvalita a zastúpenie výrazne ovplyvňujú kvalitu potravy.

Druhú skupinu hlavných živín tvoria tuky, ktoré majú veľmi silný vplyv na regulačné systémy, na obeh tekutín, zrážanlivosť krvi, zdravie cievnej sústavy, činnosť mozgu a nervovej sústavy, ale aj endokrinnej sústavy. Osobitná pozornosť je venovaná esenciálnym mastným kyselinám.

Tretiu skupinu tvoria uhľohydráty (sacharidy), ktoré sú významné pre tvorbu energie, no významne ovplyvňujú aj vylučovanie odpadov (vláknina) a niektoré z nich (oligosacharidy) majú veľkú rozlišovaciu schopnosť a majú veľký význam v imunitnej sústave.

Poslednú skupinu, ktorá je v práci prebraná, sú antioxidanty, ktoré majú základný význam pri ochrane pred voľnými radikálmi a mnohými zdravotnými poruchami.

 

Titul je možné objednať na emailovej adrese dusan.zachar@eutrofia.sk

pozri tiež: